Inozemstvo treba uzeti u obzir jedino ako ćemo zajedno poslovati

Promotivni tekst
Inozemstvo treba uzeti u obzir jedino ako ćemo zajedno poslovati
U utorak 10. oktobra 2017. u Atrium sali hotela Europa s početkom u 18 sati u organizaciji agencije Global Market Solutions održan je vanredan 19. Business café.

Govornici na eventu su bili Senajid Husić vlasnik kompanije Bontex iz Maglaja i Amar Mušeljić vlasnik novoosnovane kompanije AM Iskra iz Kaknja Gospodin Senajid je s prisutnim podjelio svoje razloga pokretanje biznisa i povratka iz Švicarske u Bosnu i Hercegovinu.

"Saznao sam da 40 posto tekstilnog tržišta u Švicarskoj opslužuje Njemačka, a da Njemačka uvozi iz Maglaja, Žepča i Tešnja, pomislio sam zašto ja ne bih presjekao taj put i iz rodnog grada Maglaja uvozio direktno za Švicarsku", kazao je Husić.

Gospodin Husić je ispračao i o izazovima s kojim se susretao s posebnim osvrtom na ljudske resurse te istaknuo da Bontex sada ima cc 270 zaposlenika, i da je riječ o hrabrim mladim ljudima na kojem mu i Europa zavidi.

Za kraj je poručio da je naše tržište srce Europe, zahvaljujući geografskom položaju i da
to treba iskoristiti na način upoznavanja potencijala kojeg posjedujemo, međusobnim
povezivanjem i efikasnijim djelovanjem prema inozemstvu.

Drugi govornik ne eventu bio je Amar Mušeljić s vrlo inspirativnom pričom o osnivanju kompanije AM Iskra koja je nastala prije sedam mjeseci, kao jedina kompanija koja se bavi proizvodnjom LED sijalica u Bosni i Hercegovini.

Motivi za pokretanja biznisa bili su finansijski problemi s kojim se morao uhvatiti u
koštac.

"Od majke sam naučio biti borac i mišljenja sam da bar tri puta treba pokušati nešto napraviti u svojoj domovini prije nego je odlučimo napustiti", kazao je Amar i dodao da inozemstvo treba uzeti u obzir jedino ako ćemo s njim poslovati.

Istaknuo je da u našoj državi ima potencijala, samo što ga mi ne vidimo. LED sijalice kompanije AM Iskra u prodaji jedino se mogao naći u Kaknju, ali postoji interes za njihov plasman na tržište u Sarajevu i Mostaru. Kao mlad poduzetnik koji je tek na početku uplovaljavanja u poduzetničke vode poručio je: "Nikad se ne treba predati, treba ići naprijed i rizikovati, a kad postignete željeno sjetite se gdje ste počeli".

Devetnaesti Business café je obilježila velika količina entuzijazma i pozitivne energije te izvanredan networking koji će vjerujemo izroditi mnogo uspjeha. Na kraju eventa organizatori su zahvalili sponzorima na podršci I najavali ekskluzivno izdanje 20.Business cafea u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije