Imenovan Ekonomski savjet Vlade FBiH

Fena
Imenovan Ekonomski savjet Vlade FBiH
Reformskaagenda.ba / Vjekoslav Domljan
Imenovan je Ekonomski savjet Vlade Federacije BiH, čiji je predsjednik doktor nauka Vjekoslav Domljan, a članovi, također doktori nauka, Aziz Šunje, Sead Kreso, Igor Živko, Matej Živković, Goran Miraščić i Adisa Omerbegović - Arapović.

Uz nadležnosti utvrđene Poslovnikom o radu Vlade FBiH, zadatak Ekonomskog savjeta je da, bez naknade, Vladu FBiH savjetuje u vezi sa ekonomskom politikom, da analizira predložene zakonske i podzakonske akte i njihov mogući utjecaj, te da Vladi samoinicijativno upućuje prijedloge eventualnih mjera i aktivnosti iz sfere ekonomije čiji je cilj održivi ekonomski rast i razvoj, kao i realizacija ciljeva utvrđenih Programom rada Vlade FBiH, Reformskom agendom i Pismom namjere s MMF-om, ali ne ograničavajući se samo na ove ciljeve.

Savjet je ovlašten da, kolektivno i individualno, komunicira sa širom društvenom zajednicom u vezi s reformskim mjerama. Jedan od najznačajnijih aspekata je neovisnost Savjeta, široko razumijevanje ekonomske problematike i mogućnost neovisnog djelovanja.

Također, kako je to članom 59. Poslovnika o radu Vlade FBiH propisano, Ekonomski savjet na zahtjev Vlade ili federalnih tijela uprave razmatra prednacrte ili nacrte zakona i drugih propisa s područja privrednog, monetarno-kreditnog i finansijskog sistema, kao i druga važnija pitanja ekonomske prirode iz nadležnosti Vlade i o njima daje mišljenja i prijedloge.

Članom 60. Poslovnika propisano je da Vlada posebnim aktom utvrđuje sastav i broj članova Ekonomskog savjeta, iz reda pravnih, ekonomskih i drugih stručnjaka s fakulteta i drugih naučnih institucija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije