Iduće godine stopa PDV-a u BiH mogla bi biti povećana za dva posto

Radiosarajevo.ba
Iduće godine stopa PDV-a u BiH mogla bi biti povećana za dva posto
Već iduće godine stopa poreza na dodanu vrijednost (PDV) mogla bi biti uvećana za dva posto.

Takve najave stižu već duže od dvije godine, ali ih je ovih dana javno potvrdila potpredsjednica Vlade RS-a Srebrenka Golić.

Kako prenosi Glas Srpske, Golić je, između ostaloga, kazala kako se do kraja godine očekuje donošenje zakona o poreznom rasterećenju kako bi bio primjenjivan od početka iduće godine.

Ozbiljnija reforma na tom planu može se očekivati iduće godine samo ako dođe do povećanja PDV-a.

Svi su se u Reformskoj agendi obvezali za blago povećanje PDV-a i ako bi to bilo za dva posto, to bi omogućilo smanjenje stope poreza i doprinosa na razinu prije svjetske ekonomske krize, kada je iznosila 52 posto na neto iznos.

Sve to trebalo bi pratiti značajnije povećanje plaća. Mogućnost o povećanju stope PDV-a spominjala se još za vrijeme usvajanja Reformske agende ako se ostale mjere fiskalne konsolidacije ne pokažu dovoljnima, ali očito je već sada kako su nedovoljne, pogotovo u RS-u, čija se Vlada suočava s ogromnim proračunskim rashodima, piše Večernji list BiH.

Nije u boljoj poziciji ni FBiH. Prije nekoliko mjeseci spominjalo se kako će sredstva od veće stope PDV-a ići prema finansiraju zdravstvenog sektora koji se nalazi pred kolapsom, kao i većina bolnica.

Prihode od povećane stope PDV-a Vlada bi usmjerila na punjenje budžetskih rupa, prije svega onih koje su nastale u penzionom osiguranju i zdravstvenom sektoru, koji je doveden u nezavidnu poziciju i koji se bori s golemim dugovanjima.

Kako se o inicijativi povećanja stope PDV-a ozbiljno razmišlja, vidljivo je iz teksta koji je napisan u Reformskoj agendi i u kojem se, između ostalog, spominje kako će se povećanje javnih prihoda postići povećanjem prihoda od poreza, proširivanjem porezne baze, smanjenjem “sive ekonomije”, smanjenjem poreznih oslobađanja i unapređenjem rada poreznih uprava.

Ako se ove mjere pokažu nedovoljnim do kraja 2015., dodatne mjere, uključujući i povećanje PDV-a, će se razmatrati, u dogovoru s MMF-om, na osnovi detaljnih procjena na sastanku na visokoj nivou.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije