I nakon četiri mjeseca negativan rast bh. izvoza

Radiosarajevo.ba
I nakon četiri mjeseca negativan rast bh. izvoza

Bosanskohercegovački izvoz i nakon četiri ovogodišnja mjeseca bilježi negativan rast, izvještava Indikator.ba.

U periodu januar-april 2019. godine, prema podacima Agencije za statistiku BiH, izvoz roba iz BiH manji je za 1,1 posto nego u istom periodu godinu ranije, a ukupno je iznosio 3,72 milijarde KM.

Nasuprot tome uvoz bilježi rast za 4,8 posto i dosegao je za prva četiri mjeseca iznos od 6,24 milijarde KM.

U ovoj godini mjesečni bh. izvoz ni u jednom mjesecu nije premašio vrijednost od milijardu KM, a što je u prošloj godini bio čest slučaj. Najbliže ovoj cifri je bio u martu kada je iznosio 989 miliona KM.

Ovakav razvoj uzrokovao je povećanje trgovinskog deficita, koji se popeo na 2,51 milijardu KM, a pokrivnost uvoza izvozom pala je na nivo ispod 60 posto (preciznije 59,7 posto)

Na pad ukupnog izvoza i dalje utječu nafta i naftni derivati kojih je izvezeno za 65,8 posto manje nego u istom periodu prošle godine, ali i neki drugi tradicionalni izvozni proizvodi kao što su kameni ugalj, koks i briketi koji bilježe pad od 8 posto, metalne rude sa padom od 8,4 posto.

Visok pad izvoza bilježi prehrambeni sektor koji je imao plasmane u inostranstvo manje za 11,2 posto u odnosu na isti period prošle godine, a ukupno je izvezao proizvoda u vrijednosti 162,1 miliona KM.

Najveći pad u izvozu hrane bilježi meso od 61,7 posto, a čemu je doprinio i zaustavljeni izvoz mesa u Tursku. Pad izvoza evidentiran je kod žitarica od 21,1 posto, te šećera 31,7 posto.

U negativnom trendu su i proizvodnja pokućstva i dijelova sa padom od 15,7 posto (ukupan izvoz 312,1 mil KM), proizvodnja farmaceutskih i medicinskih proizvoda sa padom 21,5 posto, kao i proizvodnja papira, kartona i ambalaže sa padom od 12 posto.

Vrlo važni bh. izvozni proizvodi željezo i čelik, električna energija i obojeni metali uglavnom se "dobro drže" sa vrijednostima izvoza na nivou iz prošle godine.

Kad je riječ o uvozu, povećan je uvoz cestovnih vozila više za 11,1 posto, električne energije za 156,1 posto, plina za 26,5 posto, a hrane više za 2,6 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije