Hrvatski sabor formirao Istražno povjerenstvo za Agrokor

AA
Hrvatski sabor formirao Istražno povjerenstvo za Agrokor
Nakon osnivanja Istražnog povjerenstva za Agrokor, članovi Mosta danas su u Saboru Republike Hrvatske upozorili kako su ključne institucije države zakazale u nadzoru poslovanja tog koncerna.

Dio članova Mosta bio je suzdržan ili protiv formiranja ovog povjerenstva u saborskom glasanju jer smatraju da bivši SDP-ovi ministri, kao i osobe koje su bile ili jesu uključene u neke od aktivnosti vezane uz Agrokor, ne mogu transparentno obavljati ovaj posao.

Mostov član povjerenstva Nikola Grmoja poručio je danas kako se nada da će to tijelo otvoriti pitanja odgovornosti institucija, političara i gospodarstvenika.

„Nećemo se bojati iznijeti bilo koju informaciju“, kazao je Grmoja te poručio kako će istina o Agrokoru izaći na uvid javnosti, bez obzira kakva krajnja odluka bila.

Božo Petrov uputio je pitanje dijelu Ministarstva financija koje ima zadatak vršiti nadzor oporezivanja velikih tvrtki kako se mogao dogoditi propust u nadzoru Agrokora.

Petrov je uputio na odgovornost Državnog odvjetništva (DORH-a), Hrvatske narodne banke (HNB-a), Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfe) i Porezne uprave. Upozorio je kako je riječ o institucijama zaduženim za financijsku stabilnost države.

„Ovo nije problem jednoga čovjeka, ovo pokazuje da sustav nije funkcionirao“, kazao je Petrov.

On je postavio pitanje: „Jesu li ove institucije, kao i Agrokor, bile Todorićeve?“

Hrvatski sabor izglasao je danas osnivanje deveteročlanog Istražnog povjerenstva za Agrokor kojem će na čelu biti bivši SDP-ov ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Sabor je tu odluku potvrdio većinom od 113 glasova, 13 suzdržanih i 11 protiv.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije