Hrvatska stranka: Mostarski Aluminij izvjesno je pred slomom

Radiosarajevo.ba
Hrvatska stranka: Mostarski Aluminij izvjesno je pred slomom
Foto: Aluminij Mostar / Aluminij

Dužnost da to javnosti i uposlenicima Aluminija priopći odgovorni za njegov krah prepustili su Jelki Milićević, federalnoj ministarici finansija, koja je to uz kao minimalnu, a zapravo lažnu nadu i učinila, navodi se u saopćenju Hrvatske stranke Bosne i Hercegovine.

Hronologija: Uspon i pad mostarskog Aluminija

“Naime, na novinarsko pitanje kakva je sudbina Aluminija i preostalih 360 radnika, od njih 900, Milićević je odgovorila kako se Vlada FBiH nada da će Aluminij pronaći strateškog partnera i da će se proizvodnja ponovo pokrenuti. U naredne dvije godine Aluminij će biti obuhvaćen finansijskom konsolidacijom. A ukoliko se ne pronađe rješenje, da će 360 radnika biti adekvatno zbrinuti”, navodi se.

Dodaje se da sve dosadašnje najave HDZ-ovih dužnosnika kako će za Aluminij i radnike pronaći adekvatno rješenje te pokrenuti proizvodnju pale su u vodu te je sasvim jasno da će preostali radnici završiti na cesti.

“Sve ovo upućuje da će Aluminij zadesiti sudbina Sokola a sve kako bi se, po isprobanom receptu, obezvrijedila kompanija te omogućila još jedna u nizu sumnjivih privatizacija. Finansijskom forenzikom i analizom vlasničke strukture vjerujemo da bi se došlo do aktera i nalogodavaca koji rade na uništavanju svega što vrijedi, bez obzir na sudbine radnika i njihovih obitelji”, poručili su iz Hrvatske stranke Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije