Hoćemo li dobiti elektronsku čip identifikaciju vozila umjesto stiker naljepnica? (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Hoćemo li dobiti elektronsku čip identifikaciju vozila umjesto stiker naljepnica? (FOTO)

U organizaciji kompanije MIBO komunikacije, u Sarajevu je održana prezentacija naljepnice za elektronsku identifikaciju vozila.  

Prezentacija je namijenjena subjektima koji učestvuju u sigurnosti saobraćaja, identifikaciji vozila u procesu tehničkog pregleda vozila, odnosno predstavnicima ministarstava saobraćaja i veza, ministarstava unutrašnjih poslova, policije, Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH, udruženja i saveza za tehnički pregleda vozila, te obrazovnih institucija.  

Osnovni cilj uvođenja elektronske identifikacije vozila su različite aplikacije: potpuna automatizacija procesa tehničkog pregleda vozila, eliminacija subjektivnog faktora u ovom procesu i bolji nadzor vozila.

Naime, u saobraćaju svakodnevno učestvuju tehnički neispravna vozila i vozila bez registracije. Policijske kontrole zahtijevaju previše vremena i mogu dovesti do konfliktne situacije, a nepravilnosti se otkrivaju samo u slučaju nužde. 

Tehnički pregledi se provode u različitim razdobljima za različite dobi vozila. Sve ovo predstavlja dio kompleksnog područja sigurnosti ljudi u saobraćaju. Sistem za elektronsku identifikaciju vozila obuhvata pasivni UHF sistem za elektronsku identifikaciju vozila i samoljepljivu naljepnicu s čipom.

S naljepnicom koja se nalazi na vjetrobranu registrirana vozila mogu se jasno i bez sumnje identificirati prilikom kupovine, prodaje, tehničkog pregleda i bilo koje druge kontrole vozila, bez obzira na to da li je neko promijenio broj šasije ili motora. 

Čipovi u naljepnicama (tzv. tagovima) sadrže transponder i memoriju u kojoj je pohranjen identifikacijski broj vozila. Čitanjem tog broja mogu se komunikacijom pod istim identifikacijskim brojem u centralnoj bazi podataka pregledati svi detaljni podaci o tom vozilu (serijski broj šasije, motora, ostali detaljni podaci o vozilu, datumi prethodnih tehničkih pregleda, podaci o vlasniku, valjano osiguranje vozila, itd). 

Naljepnica se prilikom pokušaja odstranjivanja nepovratno oštećuje pa je skoro nemoguće sakriti identifikaciju vozila na kojem se naljepnica  nalazi.

Elektronska identifikacija bazira se na identifikaciji putem radiofrekvencije (RFID-Radio Frequency Identification), kojom se provjerava i potvrđuje identitet vozila, autentičnost podataka o vozilu i status da li se radi o odgovarajućem vozilu.

RFID tehnologija postala je globalno preferirana tehnologija za automatsku identifikaciju vozila, te se može koristiti u više različitih aplikacija.

Osim procesa tehničkog pregleda vozila, elektronska identifikacija može se koristiti i za nadzor saobraćajnih tokova, kontrolu graničnih prijelaza, te kontrolu registracije. 

Naravno, put do realizacije ovog projekta u praksi je dug, čak i za zemlje s mnogo jednostavnijom strukturom vlasti nego što je BiH. Potrebno je promijeniti zakone, potom odrediti institucije koje će izdavati naljepnice s čipom, opremiti ih odgovarajućom opremom… 

Prezenteri projekta ne očekuju da će naljepnica s čipom biti skuplja od sadašnjeg stikera, pogotovo ako se uzme u obzir da bi trebala vrijediti 3-5 godina. Nema sumnje da bi ovakav sistem značajno pomogao sigurnosti saobraćaja umjesto sadašnjih stiker naljepnica koje skoro da i nemaju nikakvu funkciju.  

Više slika sa promocije naljepnice za elektronsku identifikaciju vozila pogledajte u galeriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije