Hoće li domaći poslodavci posegnuti za penzionerima kao radnom snagom?

K. S.
Hoće li domaći poslodavci posegnuti za penzionerima kao radnom snagom?
Udruženje poslodavaca Kantona Sarajevo (KS) nedavno je predložilo vlastima u KS i Federaciji Bosne i Hercegovine niz mjera s ciljem poboljšanja ukupne poslovne klime u našoj zemlji i otvaranja radnih mjesta.

Jedan od prijedloga bila je i podrška izmjenama Zakona o PIO/MIO kojim bi se omogućilo da penzioneri i nakon navršenih 65 godina se mogu zaposliti.

Uslijed sve većeg odlaska školovanih radnika u inostranstvo i nedostatku stručne kvalifikovane snage, poslodavci traže da se penzioneri mogu zaposliti, ukoliko su u mogućnosti, i da mogu zaraditi plaću pored penzije. Prema sadašnjim zakonskim propisima, poslodavac može zaposliti penzionera, ali onda njegova penzija biva zamrznuta i ne prima je.

Generalni direktor Centrotransa Sarajevo i predsjednik Udruženja poslodavaca KS Safudin Čengić objasnio je za Radiosarajevo.ba da je poslodavcima sve veći problem pronaći odgovarajuću kvalificiranu radnu snagu odnosno ljde sa vještinama koji mogu odgovoriti na zahtjeve tržišta.

“Ako vam samo kažem podatak da jedan moćni Mercedes ima više od 3,5 posto zaposlenih radnika koji su ostvarili penziju, jer ne mogu naći kadrove sa vještinama za proizvodnju svojih automobila, onda to govori da imamo ogroman broj ljudi koji objektivno mogu dati doprinos i odgovoriti potrebama poslodavaca. Naravno sve to bi bilo u okviru zakona. Mi tražimo da se promijeni zakonski osnov o doprinosima”, rekao je Čengić.

Pojašanjava da sadašnja zakonska rješenja su nespojiva sa ljudskim pravima, jer osobe koje su primjerice radile 40 godine i zaradile penziju, ne mogu imati penziju ako zasnuju radni odnos.

“Imamo konkretan primjer u Centrotransu - nama nedostaje vozača, a zbog beneficiranog radnog staža, nama odlaze vozači koji imaju 53, 55 ili 57 godina. To su zdravi ljudi, sposobni da mogu raditi. ali ne možete ih angažovati, jer moraju penziju zalediti”, pojasnio je naš sagovornik.

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić precizirao je za Radiosarajevo.ba da će ubrzo BiH imati 80.000 novih penzionera što će biti ogroman pritisak na PIO/MIO.

Mislim da ne bi bio loš jedan takav prijedlog s ekonomske tačke gledišta, ako imamo te ljude koji su radno sposobni i još mogu pružiti zajednici. To bi moglo pomoći da nemamo veliko opterećenje budžeta i vanbudžetskih fondova, pogotovo ako znamo da nam radna snaga masovno odlazi van Bosne i Hercegovine. To može biti neko kratkoročno rješenje da se taj pritisak malo ublaži, ali ne kao neka dugoročna mjera”, ocijenio je Hadžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije