GrowUP inkubator će učiti studente kako ideju pretvoriti u uspješan posao

K. S.
GrowUP inkubator će učiti studente kako ideju pretvoriti u uspješan posao
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Sarajevo: Studentima Ekonomskog fakulteta prezentiran GrowUp poslovni inkubator

Rezultati raznih istraživanja pokazuju da su zapravo 80 posto svih startupa rezultat studentskih ideja na univerzitetima, a da bi uspjeli, studentima treba prenijeti prave poduzetničke vještine i kompetencije, rečeno je danas na svečanoj promociji prvog univerzitetskog inkubatora “GrowUP” Business & Innovation Hub na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Menadžerica GrowUp hub-a, doc.dr. Amila Pilav – Velić izjavila je za Radiosarajevo.ba da će GrowUP inkobator biti centralno mjesto generiranja studentskih ideja.

“Pružit ćemo adekvatnu podršku razvoju startup poduhvata ne samo studenata Ekonomskog fakulteta već svih studenata Univerziteta u Sarajevu. Cilj je da studente, ne samo da podučimo poduzetničkim vještinama, već da ih i generalno naučimo kako prepoznati ideju koja ima potencijal. Oni će učiti kako da rade na razvoju ideje koja bi prerasla u održiv biznis”, precizirala je Amila Pilav - Velić.

Dekanesa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Jasmina Selimović rekla je da je Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu prva visokoškolska ustanova koja u Bosni i Hercegovini osniva poslovni inkubator.

Želimo suzbiti negativan trend u BiH, a to je odlazak velikog broja mladih ljudi. Njima želimo dati znanja i vještine i pripremiti ih za stvarni svijet i ono što ih čeka nakon fakulteta”, napomenula je Selimović.

Menadžerica Dotforge akceleratora iz Manchestera u Velikoj Britaniji Helena Habdija spomenula je podatak da će 85 posto poslova koji će postojati 2030. godine, danas ne postoje.

“Kombinacijom znanja na fakultetu i učenja kroz praktično iskustvo studenti će biti mnogo spremniji zasnovati startup biznis. Oni će naučiti kako riješavati probleme koje se nađu pred njima, kako se što brže mijenjati i prilagođavati. Za 12 godina imat ćemo poslove koji danas ne postoje. Inovacije, originalnost i fokusiranost na rješavanje problema će biti tražene”, objasnila je Habdija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije