BH-Gas: Ako Srbijagas pređe na novi tarifni sistem, povećat će se cijene gasa

Radiosarajevo.ba
BH-Gas: Ako Srbijagas pređe na novi tarifni sistem, povećat će se cijene gasa

Povodom izjave direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića Bajatovića, u kojoj je navedeno da je planiana interkonekcija prema Hrvatskoj i Republici Srpskoj te da će se Sarajevo morati opskrbljivati iz Srbije, BH-Gas izražava svoje zaprepaštenje datom izjavom.

I to prevashodno s aspekta najavljene interkonekcije između Srbije i Republike Srpske, jer Republika Srpska, za razliku od Srbije nije država, niti međunarodni subjekt prava.

"Opet se ponavlja ista priča, kao u slučaju Rafinerije Brod, da kompanije iz susjednih država određuju samostalno koje će se konekcije graditi prema BiH, tačnije prema njenim entitetima.
Po pitanju dijela izjave da će se Sarajevo morati opskrbljivati gasom iz Srbije, želimo da upoznamo cjelokupnu javnost da Sarajevo nije subjekt međunarodnog prava, niti država, već samo jedan od gradova u BiH. Izjavljivati da će 'Sarajevo nešto morati' je direktni atak na suverenitet jedne države, jer ne može direktor javnog preduzeća jedne države određivati drugoj državi, pa makar to bio i grad, način na koji će se snabdijevati", navode iz BH-Gasa.

Nadalje, kako navode, ova izjava razvidno pokazuje da je riječ o namjeri preuzimanja tržišta prirodnim gasom od kompanija iz Srbije, a Srbijagas treba da pripremi teren za to preuzimanje.

Primjer na bazi kojeg se priprema teren za preuzimanje tržišta gasom u FBiH:

"Jučer su delegacije BH-Gasa i Srbijagas održale sastanak u Novom Sadu po pitanju uvjeta transporta gasa preko Srbije za 2018. godinu. Ultimatum pred kojim se našao BH-Gas je bio ili pristajanje na usvjete Srbijagasa ili dovođenje u pitanje transporta gasa preko Srbije. Nakon iscrpnih pregovora usaglašeno je sljedeće: Srbijagas nije odustala od prelaska na tarifni sistem Srbije, a što bi značilo povećanje tranzitnih tarifa za gotovo tri puta. BH-Gas nije mogao pristati na ovaj uvjet i pronađeno je rješenje da se za prvih devet mjeseci ne primjenjuje tarifni sistem u tranzitu gasa, već da se u tom periodu pokuša iznaći rješenje koje bi značilo ne drastično povećanje tranzitnih tarifa, a u što mora biti uključena i Agencija za energetiku Republike Srbije.

Srbijagas je zbog ovog "kompromisa" povećao cijenu tranzita za prvih devet mjeseci u 2018. godini za oko 30 posto i ovo povećanje će direktno utjecati na finansijski rezultat BH-Gasa u 2018. godini", navode iz bh. kompanije.

Kako navode, bili su suočeni s odlukom ili pristajanje na povećanje ili upitna isporuka gasa od 01. januara (a što je ništa drugo do ucjena).

"Srbijagas prema izjavama najviših dužnosnika neće odustati od prelaska na tarifni sistem koji će u osnovi značiti, ako se provede prema njihovom zahtjevu, povećanje cijene gasa za krajnje potrošače u FBiH. BH-Gasu je ostavljeno devet mjeseci da pokuša utjecati da se cijene tranzita kod regulatora u Srbiji prilagode cijenama transporta kakve su u Europi, a što će biti vrlo težak zadatak, jer Srbijagas ne odustaje od prvobitnih zahtjeva.

Na osnovu navedenog i izjave gdina Bajatovića koja je data nakon održanog sastanka koji smo imali u Srbijagasu, vidljive su krajnje namjere Srbijagasa, a nazivati interkonekcije između susjednih država 'srbijanskim tokom' i naredbodavno sugerirati da 'Sarajevo nešto mora' je samo povratak u vremena za koja smo mislili da su davno iza nas. BH-Gas nikada nije dovodio u pitanje saradnju sa Srbijagasom, niti isporuke prema Istočnom Sarajevu, ali isto tako niko BH-Gas ne može zaustaviti da se interkonekcijski poveže s Hrvatskom, te tražiti od BH-Gasa da plaća enormne transportne troškove je suprotno od onog što gdin Bajatović navodi u svojoj izjavi", zaključuju u saopćenju iz BH-Gasa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije