FUZIP: Od početka godine provedeno 19.762 inspekcijska nadzora

Fena
FUZIP: Od početka godine provedeno 19.762 inspekcijska nadzora
FOTO: Arhiv / FUZIP: Sačinjeno 836 zapisnika

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) je tokom januara i februara izvršila 19.762 inspekcijska nadzora, od toga 18.779 u prekograničnom i 983 u unutrašnjem prometu.

Sačinjeno je 836 zapisnika, uzeto 856 uzoraka, te izdato 140 fitocertifikata. Izdato je ukupno 18.967 rješenja, od kojih 18.779 u prekograničnom i 188 u unutrašnjem prometu. Utvrđeno je 309 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 437.385,00 KM. Utvrđen je iznos za naplatu od ukupno 1.216.042,14 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak, te pripadajuće takse.

U nadzorima je učestvovalo svih deset inspektorata FUZIP u unutrašnjoj trgovini, u oblastima zdravstva, poljoprivrede, urbanizma i ekologije, saobraćaja, šumarstva, vode, verterinarstva, rudarstva, termo i elektroenergetike, rada, trgovine, turizma i ugostiteljstva, te sektor granične inspekcije u prekograničnom prometu u oblastima sanitarne, fitosanitarne i tržišne inspekcije. Ukupni finansijski efekti rada federalnih inspektora u prva dva mjeseca 2019. godine iznose 1.653.427,14 KM.

Prema podacima iz kantonalnih uprava za inspekcijske poslove, inspektori federalne i kantonalnih uprava su u pomenutom periodu zatekli 350 osoba na radu nacrno, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

"U vršenju inspekcijskih nadzora tokom prva dva mjeseca 2019. godine, ustrajavali smo na održavanju kontinuiteta u vezi s kontrolama obavljenim u prethodnoj godini, a akcenat je stavljen na borbu protiv sive ekonomije, zaštitu okoliša, kontrolu poticaja u poljoprivredi, ispunjavanje zakonskih obaveza iz oblasti cestovnog prijevoza, te iz oblasti veterinarskih, higijenskih i sanitarnih standarda privrednih subjekata koji posluju s hranom, s ciljem unaprjeđenja zaštite zdravlja stanovništa i zaštite potrošača u Federaciji Bosne i Hercegovine "izjavio je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

Iz FUZIP-a pozivaju sve privredne subjekte nadzora u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera, odnosno finansijskog sankcionisanja. Također, napominju da će inspekcijske aktivnosti biti nastavljene u kontinuitetu.

Apeliraju na građane da uočene nepravilnosti prijave na kontakte FUZIP: telefon za prijave 033/226644, e-mail info@fuzip.gov.ba ili poštom na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije