Formiran ministarski tim: BiH i zemlje regije će kontrolirati sanaciju Agrokora

Radiosarajevo.ba/Fena
Formiran ministarski tim: BiH i zemlje regije će kontrolirati sanaciju Agrokora
Tanjug / Regionalni sastanak u Beogradu u vezi sa slučajem 'Agrokor'
Ministar vanjske trgovine BiH, na današnjem sastanku u vezi sa slučajem 'Agrokor', izrazio je bojazan da bi sanacija ove kompanije mogla biti na štetu kćerki firmi koncerna, zbog čega je nephodno svakodnevno kontrolirati finansijske tokove kocnerna.

On je istakao da samo u BiH postoji 10 firmi koje su dio koncerna Agrokora i zapošljavaju 6.000 ljudi, te je itekako važno da svaka od zemalja u regiji pomogne u rješavanju ovog problema, prenosi Tanjug.

Stoga su na današnjem sastanku predstavnici Srbije, Slovenije, Crne Gore i BiH dogovorili da svakodnevno kontroliraju finansijske i robne tokove kompanija vezanih za Agrokor, kako ne bi bilo dodatne štete po ekonomiju zemalja u regiji.

Sastanak je organiziran zbog značaja koji Agrokor ima za sve zemlje regije, ali i kako bi se podržali napore Vlade Hrvatske koji se ulažu u stabilizaciju poslovanja, s ciljem zaštite zaposlenih i interesa svih dobavljača.

Predstavnici zemalja donijeli su zaključak da se formira ministarski tim koji će u svakodnevnoj komunikaciji razmjenjivati informacije i preduzimati zajedničke aktivnosti na očuvanju radnih mjesta, interesa dobavljača i stabilnog poslovanja firmi iz sastava Agrokora. Istaknuto je i kako se od nove uprave koncerna očekuje da jednako tretiraju sve dobavljače u regiji.

Na sastanku je izražena spremnost za razgovore s predstavnicima Vlade Hrvatske s ciljem iznalaženja zajedničkih rješenja za stabilizaciju poslovanja cijelog "Agrokor" koncerna, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije