Investicija iz Dubaija: Postoje li hoteli sa 7 zvjezdica i hoće li BiH dobiti jedan

A. B.
Investicija iz Dubaija: Postoje li hoteli sa 7 zvjezdica i hoće li BiH dobiti jedan
Foto: FIPA / Investiciona konferencija u Dubaiju
Na poziv Ministarstva za ekonomske poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Agencija za unapređenje stranih investicija (FIPA) učestvovala je na investicionoj konferenciji Annual Investment Meeting u Dubaiju, na kojoj je razgovarano o potencijalnim investicijama u Bosni i Hercegovini,
 
Konferencija je održana od 9. do 11. aprila u Dubaiju pod pokroviteljstvom Njegovog visočanstva šeika Mohammeda Bin Rashida Al Maktouma, premijera UAE i vladara Dubaija, a okupila je više od 19.000 lidera i predstavnika iz 141 zemlje svijeta.

Na konferenciji su se predstavnici FIPA-e susreli s vodećim predstavnicima vladinih institucija iz oblasti privrede, kao i s predstavnicima kompanija i stranim investitorima. Tom prilikom su predstavljeni investicioni potencijali BiH, te konkretni investicioni projekti kojima BiH raspolaže.

"Investitori iz UAE su pokazali interes za projekte iz oblasti turizma, zdravstvenog sektora, te flaširanja vode. Također je iskazan interes za izgradnju hotela u BiH sa sedam zvjezdica", navode iz FIPA-e.

Kako ističu iz ove agencije, još uvijek nije tačno precizirano kada i gdje bi trebao biti izgrađen hotel ovakve vrste u našoj zemlji.

Burj-Al-Arab-Diplomatic-Suite-one-of-the-Master-Bedrooms-Upper-Level.jpg - undefined

Burj Al Arab Jumeirah hotel u Dubaiju

S druge strane, ne postoji međunarodno priznato rangiranje hotela, koje bi važilo za sve hotele u cijelom svijetu. Ipak, najčešće se pet zvijezdica ili isto toliko dijamanata koristi kao prepoznatljiv znak najvišeg kvaliteta. Međutim, postoji i nekoliko hotela na svijetu koji tvrde da imaju 7 zvijezdica.

S kategorizacijom hotela započelo se, najprije, kako bi turisti znali šta mogu očekivati. U hotelu se ocjenjuje kvalitet hrane, veličina i uređenost soba, da li hotel ima spa i fitness centar i tome slično. Broj zvijezdica često se koristi i kako bi se odredio cjenovni rang, kao i visina takse koju bi hotel morao platiti. Međutim, ne postoji definicija šta sve uljučuje hotel s tri zvijezdice, koja važi za sve zemlje Europe. Tako na ovom kontinentu hotel s 3 zvjezdice može u jednoj zemlji biti kvalitetniji, nego, primjera radi, u susjednoj.

Het Arresthuis - Roermond, Holandija - undefined

Kako bi se riješile ovakve nedosljednosti, u Europi je ustanovljena organizacija hotela, restorana i caffea, pod nazivom HOTREC. U sklopu ove organizacije, hotelijeri zemalja poput Njemačke, Austrije, Holandije, Češke, Švajcarske stvorili su asocijaciju Hotelstars union.

Sistem od pet zvijezdica postoji i u hotelima Južne Afrike, a za to je zadužena organizacija Tourism Grading Council South Africa. Pored sistema zvjezdica, postoji i sistem dodjeljivanja dijamanata, što je karakteristično za Ameriku. Dijamante dodjeljuje organizacija American Automobile Association (AAA) osnovana još 1902. kako bi pružala vozačima asistenciju na putu.

S obzirom na sve, logično je pretpostaviti da bi najluksuzniji hoteli trebalo da imaju pet zvjezdica ili dijamanata. Međutim, pojavili su se hoteli koji tvrde da su najluksuzniji na svijetu, te da stoga imaju više zvjezdica, šest ili sedam.

Burj al Arab Jumeirah hotel u Dubaiju jedan je od hotela za koji se tvrdi da ima 7 zvjezdica. Ubrzo, na svijetu se pojavilo nekoliko hotela koji tvrde da imaju 7 zvjezdica, među kojima su Town House Galleria u Milanu, Morgan Plaza ili Pangu 7 star Hotel u Pekingu, The Flower of the East na ostrvu Kiš u Iranu i drugi.

Ipak, iako se tvrdi da je oznaka od 7 zvjezdica samo marketinški trik, to u praksi može biti jednako privlačno i odbojno gostima. Iako će mnogi poželjeti da borave u njemu, kako bi potvrdili svoj društveni status, neki će ga izbjegavati zbog visokih cijena usluga.

Konferencija u Dubaiju, na kojoj je razgovarano o investicijama iz Dubaija u BiH, okupila je međunarodnu investicijsku zajednicu, kompanije lidere, donosioce odluka, eksperte i privrednike iz cijelog svijeta koji su govorili o stranim ulaganjima i pruža veliku mogućnost za upoznavanje privrednika, investitora i predstavnike zemalja koje žele uspostaviti održivu suradnju s investitorima.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije