FIA: U BiH je otvoreno 202.848 bankovnih računa

A. B.
FIA: U BiH je otvoreno 202.848 bankovnih računa
Finansija informatička agencija (FIA) će biti uključena u projekt uspostavljanja jednošalterskog sistema u FBiH.
 
Izjavio je to danas na konferenciji za novinare direktor FIA-e Esad Mahmutović.
 
"Učestvovali smo također u projektu Jedinstvenog registra računa poslovnih subjekata FBiH koji je uspostavljen u junu ove godine. 101.536 poslovnih subjekata ima otvoreno 202.848 bankovnih računa, dok 2.674 bankovnih računa s greškom koji nisu u registru 15.maja 2017. je bilo 11.628. Od 2016 je blokirano je 1.258 poslovnih subjekata, a blokirani su desetinama godina. Nekome kome je blokiran račun, on ga više neće biti u mogućnosti otvoriti", izjavio je Mahmutović.
 
Napomenuo je da u registru finansijskih izvještaja koje vode tri godine, imaju uvid da 8.000 firmi ne predaju svoj finansijske izvještaje i u narednom periodu će svi dobiti upozorenje da to moraju činiti.
 
"Mi smo samofinansirajuća agencija i na neki način moramo zaraditi novac, tako da svi moraju izvršavati svoje finansijske obaveze prema državi", dodao je on.
 
Jedna od zadaća FIA-e je da informacije pretvara u znanje i da ona mora biti kategorizirana da bi predstavljala određeni sistem znanja, poručeno je s pressa.
 
Ekonomski fakultet je ponudio svim privrednim i poslovnim subjektima proizvode FIA-e, a to su modeli kako na pravi način predati finansijski izvjestaj, tj. kako na vrijeme i na pravi način biti odgovoran budžetski korisnik.
 
Proizvodi FIA-e su bonitetna ocjena poslovnih subjekata, standardni pregled poslovanja, standardni pregled finansijskih rezultata poslovanja u privredi, standardni pregled finansijskih rezultata poslovanja privredne grane i standardni pregled finansijskih rezultata poslovanja djelatnosti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije