Fantomska kompanija žalbom zaustavila konkurs za Pelješki most

Radiosarajevo.ba
Fantomska kompanija žalbom zaustavila konkurs za Pelješki most
/ Pelješki most
Zagrebačka kompanija Lipov Gaj u vlasništvu Ivana Mandića registrirana za savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem podnijela je žalbu na dokumentaciju za nadzor nad izgradnjom Pelješkog mosta.

Na taj način je zaustavljen proces izbora kompanije za nadzor radova do odluke Državne komisije za kontrolu javne nabave. Žalbom je odgođen i početak radova na ovom kapitalnom projektu za najmanje dva mjeseca.

To je već drugi put da je zaustavljen ovaj konkurs, nakon što se ranije na natječajnu dokumentaciju žalila španska tvrtka IDP. Njihova žalba djelomično je usvojena te je investitor Hrvatske ceste 24. novembra objavio izmijenjenu natječajnu dokumentaciju s rokom podnošenja ponuda do 21. decembra ove godine.

Kako doznaje Jutarnji list, nakon što je objavljena žalba, u građevinskim krugovima je nastalo veliko čuđenje jer kompanija Lipov Gaj nije poznata poslovima nadzora. Riječ je o kompaniji koja je osnovana u novembru 2016. godine s temeljnim kapitalom od 10 kuna i bez prometa u prošloj godini.

U žalbi se navode formalni popusti poput onoga da su Hrvatske ceste nakon prve žalbe trebale objaviti izmijenjeni tekst konkursa nakon osam dana, a ne već nakon dva dana kako je učinjeno. Također, navodi se da dokumentacija nije precizna jer su u njoj dva stavka koji opisuju isto traženje pa nije jasno koji je tačan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije