Dvanaest država EU traži ukidanje rominga za Balkan i jaču integraciju

Fena
Dvanaest država EU traži ukidanje rominga za Balkan i jaču integraciju
Pixabay / Ilustracija
Dvanaest država članica Europske unije žele da države zapadnog Balkana učestvuju u političkim sastancima EU i prije nego što postanu članice te predlažu ukidanje rominga za regiju, navodi se u dokumentu koji je predložen Evropskoj komisiji.

Kako javlja Reuters, Europska komisija sutra će razmatrati novu strategiju proširenja koja će uspostaviti precizne vremenske odrednice za mogući napredak država ka članstvu. Reuters navodi da će sutra biti objavljen plan daljenjeg proširenja "nakon godina zanemarivanja i rastućeg utjecaja Rusije".

Ali, ističu kako su imale uvid u prijedlog 12 članica, Austrije, Češke, Estonije, Mađarske, Irske, Italije, Litvanije, Latvije, Malte, Poljske, Slovenije i Slovačke, koje žele korak dalje i predlažu redovne godišnje samite s liderima Albanije, BiH, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije.

U prijedlogu od 12 tačaka, ove države navode i da EU treba dozvoliti ministrima iz država u procesu priširenja da učestvuju na najvišim sastancima tijela EU u oblastima okoliša, zdravstva, transporta i vanjske politike.

"Ovo su mjere koje nas ništa ne koštaju, a imaju ogroman politički utjecaj i poboljšale bi imidž EU u regiji", navedeno je u prijedlogu.

Također, predloženo je i ukidanje rominga za regiju u kojoj živi 18 miliona stanovnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije