Drvna industrija najperspektivnija grana, Italijanima montažne kuće iz B. Gradiške

Radiosarajevo.ba
Drvna industrija najperspektivnija grana, Italijanima montažne kuće iz B. Gradiške
/ Ilustracija
Uprkos problemima koje prate domaće kompanije u drvnom sektoru, prije svega nedostatak školovanog kadra i modernih tehnologija, oni bilježe sve veći rast izvoznih proizvoda.

Ukupan izvoz drvne industrije BiH u 2016. godini iznosio je skoro 1,2 milijarde KM, što je porast za 12 posto u odnosu na prethodnu godinu. Izvoz namještaja činio je 37,7 posto od ukupnog izvoza, odnosno više od 448 miliona KM.

Šume i šumska zemljišta u BiH obuhvataju 63 posto ukupne površine zemlje, a nivo kvaliteta drveta je među najvišim u Europi. Drvna industrija kao jedan od najvažnijih ekonomskih sektora u BiH zapošljava blizu 30.000 ljudi.

Potencijali domaćih poduzeća iz drvne industrije predstavljeni su i na stručnoj konferenciji Ljudi, drvo, namještaj u Banjoj Luci, koju je organiziralo Udruženje šumarstva Interfob.

Posebno se izdvojio uspjeh firme iz Gradiške, koja proizvodi montažne kuće za Italiju, za ljude koji su izgubili domove u zemljotresu. Oni su do sada isporučili 89 kuća, prave 290, nakon čega očekuju ugovor za još 400 montažnih objekata. Ali i pored dobrog projekta, firma u početku nije imala finansijsku podršku banaka, te su pomoć potražili u banjalučkom klasteru Drvo. Firma sada zapošljava oko 60 ljudi.

Osim nepovjerenja banaka, prepreka za napredak poduzećima u drvnom sektoru jeste i nedostatak kadra i novih tehnologija.

Na konferenciji je istaknuto kako nema ni srednjih škola, ni fakulteta koji bi razvijali nove tehnologije koje su danas intenzivne u drvnoj inudstriji u svetu. Naglašeno je kako su BiH neophodne nam nove IT tehnologije i novi programi koji bi bili maksimalno iskorišteni za sirovinu.

Cilj im je zato da oforme Centar u kojem bi se obučavali kadrovi za drvnu industriju i upoznavali se s modernim tehnologijama i inovacijama u toj oblasti, što bi, smatraju, dalo impuls većem razvoju drvne industrije i izvozu.

Pozitivna vijest stiže s banjalučkog Šumarskog fakulteta, gdje najavljuju otvaranje novog smjera Prerada drveta, u saradnji s Mašinskim fakultetom, te Šumarskim fakultetom iz Beograda, piše Blic.rs.

Da bi se iskoristili prirodni resursi, održao rast i stvorile nove prilike za domaće kompanije, u planu je i izrada Strategije za rast izvoza i razvoja drvno-prerađivačke industrije u BiH od 2018. do 2022. godine.

"Drvna industrija je jedna od najperspektivnijih grana u BiH i ostvareni izvoz uglavnom je rezultat velikih napora kompanija, ali nema adekvatnu podršku nadležnih ministarstava i institucija. Nadamo se da će Strategija definirati ciljeve, mjere i aktivnosti koje je neophodno poduzeti kako bi se omogućio razvoj drvne industrije, sigurnije snabdijevanje sirovinom i osiguranje potrebne stručne radne snage", najavio je predsjednik Vanjskotrgovinske komore u BiH Ahmet Egrlić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije