Donald Tusk upozorio Donalda Trumpa: Riskiramo trgovinski rat

Radiosarajevo.ba
Donald Tusk upozorio Donalda Trumpa: Riskiramo trgovinski rat
Predsjednik Vijeća Europske unije Donald Tusk u srijedu je zatražio od američkog predsjednika Donalda Trumpa da ne podriva dugotrajne prekoatlanske veze pokušajima da ostvari ekonomsku dobit uvođenjem trgovinskih tarifa.

“Da budem jasan: umjesto da riskiramo trgovinski rat, koji je on izgleda nestrpljiv da vodi, trebali bismo stremiti ka široj saradnji”, izjavio je Tusk novinarima u Helsinikiju.

Evropska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstrom poručila je Europskom parlamentu da će 28-člani blok nastaviti da traži izuzeće od američkih tarifa na uvozni čelik i aluminij koje bi Trump mogao uvesti u ovoj sedmici, istovremeno pripremajući kontramjere za američke robe.

Trump tvrdi da su tarife neophodne pravdajući se razlozima nacionalne sigurnosti, ali je Malmstorm insistirala da je to lukavstvo: "Sumnjamo da američki potez praktično nije zasnovan na sigurnosnim razlozima nego je to mjera ekonomske blokade pod takvom krinkom".

Nepovjerenje među dugogodišnjim saveznicima pojačalo se otkako je Trump postao predsjednik u prošloj godini, dok su američke tarife samo ubrzale taj osjećaj.

Tusk je izjavio da nije prekasno da se preokrene takav trend i zatražio je od Trumpa da ispuni obećanje da će izuzeti "prave prijatelje" iz tarifa.

Podsjećajući da je svijet prošao kroz dva svjetska i hladni rat, Tusk je izjavio: "Volio bih istaknuti danas da je slobodni svijet opstao kroz najteže decenije zahvaljujući činjenici da su Europljani i Amerikanci bili pravi prijatelji".

Stoga slavimo to prijateljstvo, ne osporavajmo ga”, kazao je.

I Trump bi, rekao je Tusk, umjesto da pokreće trgovinski rat, trebao restartati pregovore o sporazumu o slobodnoj transatlanskoj trgovini koje je započeo bivši predsjednik Barack Obama, ali nikada nisu dovršeni.

“Sada bismo se trebali vratiti tim pregovorima. Gospodine predsjedniče, vodite trgovinu ne rat”, izjavio je Tusk.

Transatlanski jaz oko Trumpovih tarifa bio je evidentan u Europskom parlamentu u Straburgu, u kome su stranke skoro svih političkih orijentacija bile jednoglasne u kritici američkih planova, prenosi AP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije