Banja Luka / Dodik o blokadi 'Alumine': Pravosuđe je u funkciji kriminala i lopovluka

21. 04. 2017. u 14:29:00 Fena

Shares:0

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da vlast tog entiteta podržava rad zvorničke Alumine, optužujući pravosuđe da je odgovorno što ta kompanija danas ne može da radi.

Rekao  je da je u slučaju blokade računa Alumine "pravosuđe u funkciji kriminala, a ne radnika te kompanije", ocijenivši da on kao predsjednik RS-a nema pravo da se miješa u rad pravosudnih institucija. 

"Blokirati rad tog preduzeća, a ne sačekati konačnu odluku suda je loša pozicija. Nemoguće je zamisliti da pravosuđe nije zainteresovano da Alumina funkcionira", istakao je Dodik na konferenciji za novinare, dodavši da je ta firma okosnica razvoja donjeg Podrinja. 

Osnovni sud u Zvorniku je prije 12 dana blokirao račune Alumine zbog spornog potraživanja koje je fočanska kompanija Pavgord otkupila od litvanske UKIO banke, mada je Okružni privredni sud u Banjoj Luci naložio da se račun ne blokira. 

"Uprava Alumine se žalila i tražila da se obustavi blokada potraživanja. Sada imamo jednu blokadu i sva pitanja u vezi s tim su pitanja za pravosuđe", naglasio je predsjednik RS-a. 

Po njegovim riječima, bolovanje jednog sudije ne može biti razlog da jedna firma, poput Alumine, ne radi. 

Dodik tvrdi da je pravosuđe u "funkciji kriminala i lopovluka", a ne društva u cjelini, a posebno ne u funkciji radnika koji rade u Alumini, kao  i da je nepoštivanje pravosudne hijerarhije dovelo do blokade računa te kompanije.

NEMA KOMENTARA