Da li je vojna industrija Bosne i Hercegovine u problemima

Radiosarajevo.ba
Da li je vojna industrija Bosne i Hercegovine u problemima

Izvoz oružja i municije iz Bosne i Hercegovine u deset mjeseci ove godine niži je nego u istom periodu prošle godine, piše BiznisInfo na osnovu podataka Agencije za statistiku BiH i Vanjskotrgovinske komore.

Podsjetimo da je izvoz namjenske industrije drastično uvećan prethodnih godina.

Izvoz oružja i municije iz BiH za deset mjeseci ove godine iznosio je oko 129 miliona KM, što je za desetak miliona maraka manje nego u istom periodu 2017.

S obzirom da se izvoz u ovoj industrijskoj grani odvija po dogovorenim isporukama, a zavisi i od brojnih dozvola, još je moguće da ukupan izvoz na kraju godine dostigne lanjski.

No, prema trenutnim rezultatima čini se da je namjenska industrija ili dostigla svoje trenutne limite, ili se pak na nju odražavaju dešavanja na glavnim izvoznim tržištima, kao što su Saudijska Arabija ili Turska.

Podsjetimo, izvoz oružja i municije iz BiH je više nego udvostručen u posljednje četiri godine, a samo prošle godine je porastao za više od 20 miliona KM.

Izvoz oružja i municije lani je iznosio oko 194 miliona KM, dok je 2014. bio 92 miliona.

Izvozna tržišta za deset mjeseci 2018:

Saudijska Arabija 35.660.901 KM
Turska 24.908.123 KM
Afganistan 22.989.969 KM
SAD 11.099.728 KM
Egipat 9.077.952 KM

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije