Da li je došlo do zasićenja u stanogradnji u Bosni i Hercegovini?

Radiosarajevo.ba
Da li je došlo do zasićenja u stanogradnji u Bosni i Hercegovini?
Foto: Večernji list / Izgradnja stanova

Nakon konstatnog rasta još od 2014. godine, pojavljuju se prvi znaci mogućeg usporavanja u stanogradnji u Bosni i Hercegovini, izvještava Indikator.ba.

U prvom kvartalu ove godine, prema podacima Agencije za statistiku BiH, broj izdatih odobrenja za građenje za stanove bilježi pad od 13,3 posto u odnosu na isti period prošle godine.

U proteklih 4 do 5 godina Bosna i Hercegovina je bilježila redovan kvartalni rast u stanogradnji, tako da negativan kvartal u pogledu novoizdatih građevinskih dozvola na početku ove godine možda sugeriše da je došlo zasićenja u stanogradnji.

U 2018. godini broj izdatih odobrenja za građenje za stanove imao je rast 6,6 posto u odnosu na 2017. Rast izdatih odobrenja za građenje u 2017. godini bio je 7,1 posto, u 2016. godini u odnosu na 2015. rast je bio 8,9 posto, a godinu ranije iznosio je 26,1 posto.

Da li je stambenom bumu u zemlji koju napušta sve veći broj ljudi, posebno mladih, došao kraj pokazat će izvještaji za naredni period.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije