Cijena nafte skočila na najviši nivo u gotovo pet mjeseci

Radiosarajevo.ba
Cijena nafte skočila na najviši nivo u gotovo pet mjeseci
Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle sedmice su porasle, dostigavši najviši nivo u gotovo pet mjeseci, jer su ulagače ohrabrile procjene OPEC-a i Međunarodne agencije za energiju o povećanju potražnje u idućem razdoblju.

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice porasla je za 3,3 posto, na 55,60 dolara, nedaleko najviše u gotovo pet mjeseci, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,9 posto, na 49,90 dolara.

Rast cijena nafte treću sedmicu zaredom objašnjava se procjenama o povećanju potražnje u nadolazećem razdoblju zahvaljujući bržem rastu najvećih svjetskih ekonomija. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) procjenjuje da će iduće godine porasti potražnja za njenom naftom, a poručila je i da se smanjuje višak ponude.

Time je OPEC signalizirao da njegov prošlogodišnji dogovor o smanjenju proizvodnje, koji su podržali i pojedini proizvođači izvan tog kartela, daje željene rezultate.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije