Bužim će dobiti plantažu kestena

Radiosarajevo.ba
Bužim će dobiti plantažu kestena

U okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje u kojem učestvuju Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Hrvatska, potpisan je ugovor za plantažni uzgoj kestena.

Kako je saopćeno iz Općine Bužim, ugovor su potpisali načelnik Mersudin Nanić i direktor preduzeća “Berry project” d.o.o. iz Bihaća Mušić Nedžad kao izvođač radova na prvoj plantaži kestena koja će biti podignuta u MZ Radoč, u reonu Križa.

Ukupna vrijednost projekta je 22.942,73 KM.

Projekat “Zaštita i promocija kestena” finansiran je grant sredsvima Interreg IPA Programa, a Općina Bužim u ovom projektu učestvuje sa 20 posto vlastitih sredstava.

U Europskoj uniji najveći proizvođač i prerađivač plodova kestena je Italija, s proizvodnjom od oko 50.000 tona godišnje. Nakon nje slijede Španija i Francuska.

Kod nas se pitomi kesten praktično ne uzgaja, već je njegovo iskorištavanje svedeno na eksploataciju u šumi, tako da će prvi zasad kestena na ovom području biti dobra prilika i osnova za ozbiljniji pristup na očuvanju kestenovih šuma i podizanje proizvodnje kestena na jedan viši nivo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije