Business Cafe: U IT sektoru uvijek ima mjesta za nova zaposlenja

Radiosarajevo.ba
Business Cafe: U IT sektoru uvijek ima mjesta za nova zaposlenja
Radiosarajevo.ba / Bussines Cafe
Petu godinu zaredom, sada već tradicionalni Business cafe održan je u četvrtak u hotelu Europa, a ove godine događaj se održao i u prijestolnici Austrije - Beču. Organizatori su događaj proširili i na sedam zemalja u regionu.

Business cafe je jedinstveni networking event koji  je namjenjen malim i srednjim preduzećima kao i svima onim koji žele pokrenuti vlastiti biznis.

Jučerašnjem događaju su prisustvovale gošće koje su pričale o predzetništvu, a to su direktorica IT kompanije "Authority partners" Amina Karić i direktorica, odnosno vlasnica kompanije "Konfekcija FBM", Mirsada Venturini Mehmedović.

Ove malde i uspješne žene su pričale o značaju preduzetinčkog duha i o tome kako državane kompanije nisu najbolji poslodavac. Osvrnule su se na sektore u kojima posluju i navele su da je tržište jako promjenjivo, te da kompanije trebaju biti fleksibilne oko svojih poslovnih ciljeva.

Direktorica Amina Karić je navela kako bi IT sektor trebao biti strateški sektor za razvoj bh. ekonomije i da je najbolje izvoziti pamet. Također je istaknula da su uslovi za rad jako dobri za uposlenike u IT sektoru u Bosni i Hercegovini.

U IT sektoru uvijek ima mjesta za nova zaposlenja. Ona smatra da 20.000 developera može napraviti prihod kao cijela drvna industrija u Bosni i Hercegovini. Ističu kako bi vlast trebala da shvati da trebamo praviti programe i softvere, umjesto što siječemo šumu i iskorištavamo naše prirodne resurse.

Mirsada Venturini Mehmedović je vlasnica kompanije koja je u tekstilnoj industriji i koja pravi košulje za velike svjetske brendove, ali posjeduje i svoj vlastiti brend.

Na kraju predavanja obje su se složile da kompanije iz Bosne i Hercegovine moraju pružati bolju kvalitetu i profesionalniju uslugu ako žele da se bore na globalnom tržištu, a zaključak je bio da mladi trebaju da ostanu u našoj zemlji da se edukuju dodatno, te da neće imati problema da nađu posao u svim sektorima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije