Budući poduzetnici uskoro bi mogli registrirati firme za tri dana

S. H.
Budući poduzetnici uskoro bi mogli registrirati firme za tri dana
/ Vlada FBiH
Budući poduzetnici koji žele registrirati firmu ubuduće neće morati ići skoro dva mjeseca od šaltera do šaltera prikupljajući potrebnu dokumentaciju.

U Kabinetu premijera Vlade Federacije Bosne i Hercegovine rade na pojednostavljenju trenutne procedure prema kojoj je za registraciju firme potrebno oko 76 dana.

"Radi se na izmjenama i dopunama više zakona i odluka. Sve zavisi od Zakona o elektronskom potpisu", rekli su za Radiosarajevo.ba iz Kabineta premijera Vlade FBiH.

Finansijsko-informatička agencija Vlade FBiH bi bila zadužena za novu proceduru i trenutno rade na izradi softvera preko kojeg bi se moglo online aplicirati za registraciju firmi.

"Budući poduzetnici bi dobili sve papire sa više šaltera na jednom mjestu. Time bi se ubrzala procedura, pa bi se umjesto 76 dana svela na 3 dana. Sve bi bilo na jednom mjestu i bilo bi puno jeftinije", pojasnili su nam iz Kabineta premijera.

Trenutna procedura registracije firme košta oko 2.000 KM.

Vlada FBiH će sve prijedloge pripremiti do kraja decembra, nakon čega će oni biti upućeni u parlamentarnu proceduru.

"Sve će onda biti na Domu naroda i Parlamentarnoj skupštini", rekli su nam iz Kabineta premijera Vlade FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije