Bosna i Hercegovina želi postati dio Južnog plinskog koridora

Radiosarajevo.ba
Bosna i Hercegovina želi postati dio Južnog plinskog koridora
/ Ilustracija

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je za azerbejdžansku novinsku agenciju Trend da Bosna i Hercegovina ima interes za pridruživanje Južnom plinskom koridoru koji podrazumijeva transport plina iz Azerbejdžana za Evropu.

Stav institucija BiH je da svaki novi izvor energije predstavlja novu vrstu sigurnosti za snabdijevanje potrošača, što je važno ne samo za Balkan nego i za cijelu Europu”, kazao je Ivanić.

Južni gasni koridor trebalo bi osigurati deset milijardi kubnih metara plina iz regiona Kaspijskog mora koji će biti transportovan preko Gruzije i Turske u Europsku uniju.

U početnoj fazi, plin koji se proizvodi na plinskom polju Shah Deniz u Azerbejdžanu bit će glavni izvor za Južni plinski koridor. U kasnijim fazama će se priključivati i drugi izvori.

Projekat predviđa proširenje Južnog kavkaskog plinovoda i izgradnju Transanadolijskog plinovoda za prirodni plin i Transjadranskog plinovoda.

Planirano je da se Jonsko-jadranski plinovod priključi na Transjadranski plinovod koji je namijenjen za isporuku azerbejdžanskog plina Europi u albanskom gradu Fier.

Jonsko-jadranski plinovod trebalo da osigura isporuke azerbejdžanskog plina u nekoliko zemalja jugoistočne Europe.

Predviđeno je da cjevovod dužine 516 kilometara prolazi kroz Albaniju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i završi u Hrvatskoj. Kapacitet gasovoda iznosit će pet milijardi kubnih metara plina godišnje, prenosi Gerila.info.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije