Bosna i Hercegovina u godini dana izgubila dva posto radne snage

Radiosarajevo.ba
Bosna i Hercegovina u godini dana izgubila dva posto radne snage
AA / Arhiv
BiH je u proteklih godinu dana izgubila gotovo dva odsto radne snage, stoji u najnovijem Ekonomskom izvještaju Evropske komisije za drugi kvartal za zemlje zapadnog Balkana i Tursku.

Kako je istaknuto u podacima Europske komisije, u navedenom periodu došlo je do smanjenja nezaposlenosti, ali je isto tako evidentiran i manji broj zaposlenih.

"S obzirom na to da je smanjenje nezaposlenosti u apsolutnim iznosima nadmašilo broj novozaposlenosti, može se zaključiti da je u prvom kvartalu radna snaga smanjena za jedan odsto, a u drugom kvartalu za 1,6 odsto u odnosu na isti period lani”, zaključeno je u izvještaju.

Prema njihovim podacima, zaposlenost je u prvom kvartalu povećana za tri odsto, dok je u drugom kvartalu usporila na 2,1 posto. Kada se radi o nezaposlenima prijavljenim na biro, Evropska komisija ističe da je u prvom kvartalu njihov broj manji za 7,1 posto u odnosu na isti period lani, a u drugom za 7,2 posto, što svjedoči da je ogroman broj ljudi skinut s evidencije nezaposlenih u birou za zapošljavanje, bilo zato što su našli posao ili zato što su otišli iz zemlje.

EU takođe bilježi da je u istom periodu došlo do nominalnog rasta plata za 2,1 posto u prvom kvartalu i tri posto u drugom, što govori u prilog činjenici da BiH gubi radnu snagu, pa su poslodavci prisiljeni povećavati plate.

Ako se uzme u obzir inflacija, realne plate su u prvom kvartalu 2018. godine veće za dva odsto u odnosu na godinu ranije”, naveli su u izvještaju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije