Bosna i Hercegovina ima najslabiju povezanost aerodroma u Europi

Radiosarajevo.ba
Bosna i Hercegovina ima najslabiju povezanost aerodroma u Europi
Foto: Međunarodni aerodrom Sarajevo / Aegean Airlines, najveći grčki avio prijevoznik i član Star Alliancea, uveo je novu liniju iz Sarajeva za Atinu

Aerodromi u zemljama bivše Jugoslavije nude manje konekcija putnicima, i direktnih i indirektnih, u poređenju sa svojim europskim konkurentima, pokazuju podaci iz izvještaja Međunarodnog aerodromskog savjeta (ACI).

Prema podacima ACI, najslabiju aerodromsku povezanost na kontinentu, od 43 države ima Bosna i Hercegovina, a slijedi je Sjeverna Makedonija.

Srbija je druga na listi od zemalja bivše Jugoslavije, na 28. mjestu u Europi, dok je Hrvatska ispred nje na 22. poziciji, objavio je portal EX-YU Aviation.

Iako BiH ima najlošiju direktnu povezanost, ispred je u odnosu na Sjevernu Makedoniju u pogledu indirektne povezanosti i kao čvorište, pokazala je studija ACI.

Sjeverna Makedonija, koja je rangirana na 40. mjestu, u protekloj deceniji doživjela je značajan rast broja putnika, međutim, dominacija kompanije Wizz Air i to što primarno opslužuje sekundarne aerodrome utjecalo je na plasman te zemlje.

Španija ima najviši nivo aerodromske povezanosti u Europi, a za njom slijede Njemačka, Velika Britanija, Francuska i Turska.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije