Potvrđeno / Borut Pahor dolazi na SBF: Slovenija jedan od najvećih investitora u BiH

08. 04. 2019. u 10:40:00 Anadolija

Shares:0

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor potvrdio je učešće u vodećoj poslovno-investicijskoj konferenciji jugoistočne Evrope Sarajevo Business Forumu 2019 koji će se održati od 17. do 19. aprila 2019. godine.

Ovogodišnji Sarajevo Business Forum: Najveći broj prijavljenih projekata do sad

Kao visoka zvanica i gost prošlogodišnjeg Foruma, Pahor je održao govor u kojem je izrazio snažnu podršku Republike Slovenije prema Bosni i Hercegovini u njenim zalaganjima da postane članica Evropske unije i NATO-a. 

Republika Slovenija, koja je od 2004. godine članica Evropske Unije, je jedna od najvećih investitora u BiH i time značajno doprinosi njenom privrednom rastu i razvoju. Trenutno, u Bosni i Hercegovini posluje oko 500 slovenačkih firmi, koje zapošljavaju oko 15.000 radnika. Najznačajniji investitori su: Mercator d.d. Ljubljana, Petrol Slovenska Energetska Družba d.d. Ljubljana, Droga Kolinska Živilska industrija d.d. Ljubljana i Triglav INT d.d..

Dolazak na jubilarni deseti Sarajevo Business Forum, koji organizuje Bosna Bank International (BBI) Sarajevo u saradnji sa Islamic Development Bank Group, a pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, najavili su i privrednici iz Republike Slovenije i drugih zemalja članica EU.

NEMA KOMENTARA