Bloomberg: Pravite zalihe čokolade, cijene kakaa će rasti

Radiosarajevo.ba
Bloomberg: Pravite zalihe čokolade, cijene kakaa će rasti
Krajnje je vrijeme da ovisnici o čokoladi počnu praviti zalihe, jer to zadovoljstvo možda neće još dugo biti ovako jeftino, poručuje agencija Bloomberg.

Naime, pad cijena kakaa u proteklih 12 mjeseci od 41 posto učinio je da ova sirovina zabilježi najgore rezultate među 34 sirovine koje prati agencija Bloomberg iz New Yorka.

Prema ranijim pisanjima Guardiana, očekuje se da će se cijene kakaa udvostručiti do 2020. godine, a da će zaliha biti sve manje.

Stručnjaci kažu kako je neizbježan rast cijene kakaa na svjetskom tržištu. Ponuda će se smanjiti jer se poljoprivrednici prebacuju u profitabilniji biznis s kafom i kukuruzom, koji su manje podložni bolestima i nametnicima, ali i zbog toga što je uzgoj kakaovca radno intenzivna grana poljoprivrede.

"Prođu tri godine od sadnje do branja plodova", ističu s Univerziteta u Sydneyju i dodaju kako treba mnogo radnika za brigu o kakaovcu.

U teoriju o rastu cijena čokolada uklapa se i povećana potražnja iz područja gdje se ranije nije mnogo konzumirala, što se uglavnom odnosi na Kinu i Indiju. U Aziji potražnja raste gotovo sedam puta brže nego u Europi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije