Blic demantovao Vučića: Da li je u Srbiji viša plaća nego u BiH

Radiosarajevo.ba
Blic demantovao Vučića: Da li je u Srbiji viša plaća nego u BiH

Dugogodišnja priča da je prosječna zarada u Srbiji veća od prosječne zarade u Bosni i Hercegovini više ne stoji.

Prema najnovijim zvaničnim podacima iz februara ove godine prosječna zarada u Srbiji je manja za 2.639 dinara od prosječne neto zarade u BiH, piše Blic Biznis.

Naime, prosječna neto plaća u Srbiji u februaru ove godine iznosila je 52.426 dinara, a u BiH 913 konvertibilnih maraka što u dinarima iznosi 55.065 dinara. U eurima, to je 466 eura u BiH, odnosno 444,1 euro u Srbiji.

Prosječna februarska plaća u Srbiji pala je, doduše, u odnosu na januarsku, zbog toga što u drugom mjesecu ove godine nije bilo bonusa karakterističnih za prvi mjesec, kao i zbog toga što je u februaru bilo manje radnih sati.

Tako je januarska prosječna zarada u Srbiji iznosila 54.521 dinar, ali i pored toga ona je bila manja od prosječne zarade u Bosni i Hercegovini za isti period.

Praktično, prosječna januarska plaća u BiH iznosila je 913 KM odnosno 55.065 dinara.

Govoreći o zaradama u Srbiji i regionu predsjednik Aleksandar Vučić rekao je sredinom prošle godine da Srbija razliku prema drugim zemljama u regionu smanjuje ne samo proporcionalno već i u apsolutnim brojkama. Tada je i bilo tako.

“Bugarsku smo pretekli, BiH, takođe, a Albanija i Makedonija su iza nas. Gledaćemo da stignemo i druge, a sljedeći na redu su Rumunija i Mađarska, rekao je Vučić.

Zanimljivo je primijetiti da su najveće plaće zapravo u zemljama koje se ne nalaze u Europskoj uniji.

Švicarci su apsolutni pobjednici i imaju platu 4.370 eura, na drugom mjestu su Islanđani sa 3.568 eura, a na trećem Norvežani sa 3.309 eura.

Posljednja istraživanja kažu da se među zemljama u okviru Europske unije najveća primanja imaju Danci sa 3.309 eura, zatim Luksemburg sa 3.159 eura, a potom i Šveđani sa 2.570 eura.

Njemačka kojoj smo naklonjeni ima prosječna primanja oko 2.270 eura.

Najnižu platu u Europi imaju Moldavci sa 212 eura mjesečno, nešto više imaju Ukrajinci, 240 eura, slijede Bjelorusi sa platom od 337 eura mesečno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije