Biljka koja se uzgaja u svega 20-ak zemalja svijeta među kojima je i BiH

J. M.
Biljka koja se uzgaja u svega 20-ak zemalja svijeta među kojima je i BiH

Cikorija (poznata i kao vodopija, divlja loćika, konjska trava...) samonikla je biljka koja najčešće raste uz rubove puteva i polja. Popularna je u mnogim zemljama zato što se od njezinog korijena dobiva nadomjestak za kafu.

U 20. stoljeću korijen cikorije široko se koristio kao zamjena za kafu, kad je zrno kafe bilo u velikoj nestašici ili preskupo. Radić, jedna od vrsti iz porodice cikorija, na našim prostorima koristi se kao salata.

Cikorija je cijenjena i kao ljekovita biljka te kao divlje povrće koje se preporučuje dijabetičarima zato što sadrži inulin (prebiotičko vlakno koje uravnotežuje nivo šećera u krvi).

Zanimljivo da se cikorija, prema podacima Direct Farma, uzgaja u manje od 20 zemalja svijeta, a jedna od njih je Bosna i Hercegovina. U Belgiji sa uzgajaju dvije trećine ukupne svjetske količine cikorije, a slijede Francuska, Poljska, Holandija i Južna Afrika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije