BiH prva po izvozu u EU: Izvještaj Evropske komisije koji nije razlog za slavlje

Radiosarajevo.ba
BiH prva po izvozu u EU: Izvještaj Evropske komisije koji nije razlog za slavlje

Skoro 80 posto sve falsifikovane ambalaže oduzete na granicama Evropske unije poteklo je iz Bosne i Hercegovine, ukazuje izvještaj koji je danas objavila Evropska komisija.

Time je BiH dospjela na drugo mjesto liste država iz kojih je dolazio najveći broj falsifikovanih artikala u 2018. godini, odmah iza Kine!

Vrijednost ove zaplijenjene ambalaže je nešto veća od milion eura, a EU je na svojim granicama i naknadno presrela robu u vrijednosti od 740 miliona evra.

Najviše artikala koji krše intelektualnu svojinu je, kao i prethodnih godina, došlo iz Kine, nešto više od polovine, slijede BiH, Hong Kong, Kambodža, Turska, Gruzija, Vijetnam... 

falsifikati.jpg - undefined

Foto: Europska komisija

Za konkretne kategorije proizvoda, najčešća zemlja iz koje su dolazila alkoholna pića bez adekvatnih licenci je Sjeverna Makedonija, iz Turske su dolazila ostala pića, parfemi i kozmetika, računarska oprema iz Indije, dok su falsifikovane cigarete najčešće dolazile iz Kambodže.

EU je u 2018. godini zaplijenila 20 posto više falsifikovane robe nego 2017, dok su proizvodi za svakodnevnu upotrebu i proizvodi koji bi potencijalno mogli ugroziti zdravlje potrošača, poput hrane i pića, činile oko 37 posto svih oduzetih artikala.

Evropska komisija je saopštila da direktni gubici preduzeća iz EU zbog falsifikovane robe iznose 56 milijardi eura godišnje, što odgovara gubitku zaposlenosti od skoro 468.000 radnih mjesta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije