BiH pozdravlja rusku odluku: Izvoz jabuka bio manji za 92 posto

Radiosarajevo.ba
BiH pozdravlja rusku odluku: Izvoz jabuka bio manji za 92 posto

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTK BiH) pozdravila je aktivnosti Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH povodom upravo objavljenje informacije da je Ruska Federacija ukinula zabranu izvoza jabuka koja je bila na snazi od januara 2018. godine.

Nakon nekoliko mjeseci neizvjesnosti i zabrinutosti, domaći proizvođači i izvoznici napokon mogu odahnuti jer je ponovo osiguran plasman njihovih proizvoda na ovo zaista značajno tržište.

Vrijednost izvoza jabuka u Rusiju u 2017. godini iznosila je 19.928.565 KM, te je rusko tržište nosilo 92% izvoza ovog proizvoda.

O tome koliko je zabrana izvoza negativno uticala na bh. privredu dovoljno govori poredak izvoza jabuka prvih pet mjeseci prošle i tekuće godine koji pokazuje da je u prvih pet mjeseci 2017. godine izvoz iznosio 10.638.762 KM, dok je u istom razdoblju tekuće godine iznosio samo 867.639 KM, što predstavlja pad izvoza od čak 92%, objavila je VTK / STK..

U ime privrednika, a prvenstveno izvoznika, Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine izrazila je i zahvalnost ruskoj strani koja je ukazala povjerenje bosanskohercegovačkim proizvođačima/proizvodima, te uvažila napore Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da se zabrana ukine.

“Izražavamo nadu da će se u budućnosti nesmetano i u skladu sa svim relevantnim propisima odvijati i unaprijeđivati vanjskotrgovinski promet BiH, kako sa Ruskom Federacijom, tako i sa ostalim državama svijeta”, saopćeno je iz Vanjskotrgovinske / Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije