BiH ima kvalitetno maslinovo ulje, a jako malo ga trošimo

Radiosarajevo.ba
BiH ima kvalitetno maslinovo ulje, a jako malo ga trošimo
Foto: Pixabay.com / Godišnja potrošnja maslinovog ulja u BiH iznosi svega 0,12 litara po glavi stanovnika

"Godišnja potrošnja maslinovog ulja u BiH iznosi svega 0,12 litara po glavi stanovnika, dok se npr. u Hrvatskoj potroši 1,5 litra godišnje, a u Grčkoj čak 14 litara", ocijenio je u petak u Mostaru direktor Federalnog agromediteranskog zavoda (FAZ) Marko Ivanković.

Na području Hercegovine danas ima oko 60.000 stabala, odnosno 300 hektara nasada maslina, a u općini Čapljina urađen je još jedan projekt za podizanje novih 150 hektara, kazao je Ivanković u izjavi za medije na znanstveno-stručnoj radionici "Dani berbe maslina 2018".

Teme radionice bile su "Pregled maslinarstva Hercegovine od 2008 - 2018. godine" i "Proizvodnja ekstra djevičanskih maslinovih ulja s povišenim nivoom fenola", a pored toga, održana je i promotivno-ocjenjivačka izložba.

"Naš je cilj raditi na kvaliteti maslinovog ulja, a s obzirom na ovih 56 uzoraka, čiju je organoleptičku procjenu uradio ‘Panel za ocjenu extra djevičanskih maslinovih ulja’ na čelu sa dr. sc. Mirom Barbarićem, nemamo se čega stidjeti. Imamo izuzetno visoke ocjene, a dokaz tome su 16 zlatnih, 37 srebrenih i tri brončane plakete", istaknuo je Ivanković.

Dodao je kako je cilj naučno-stručne radionice poticanje širenja proizvodnje maslina i potrošnje maslinovog ulja u Bosni i Hercegovini.

Proizvođač maslina iz Ljubuškog dr. sc. Ivan Pavlović, čiji je urod ove godine iznosio oko 700 litara ulja, kazao je kako proizvodnja maslina zahtijeva jako puno ljubavi, te posla oko zaštite i hranidbe stabala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije