BiH dnevno gubi 1,5 miliona KM: Manjak radne snage u softverskoj industriji

Anadolija
BiH dnevno gubi 1,5 miliona KM: Manjak radne snage u softverskoj industriji
Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Udruženjem kompanija softverske industrije Bit Alijansa, bilo je domaćin Druge konferencije o potencijalima razvoja softverske industrije u BiH.

Zbog manjka kvalificirane radne snage u softverskoj industriji, BiH dnevno gubi 1,5 miliona KM potencijalnog prihoda, naveli su iz ministarstva.

"Naša je obaveza da kroz kvalitetnu legislativu, koja uključuje adekvatna zakonska i podzakonska rješenja, politike i strategije, osiguramo razvoj informacionog društva i stvorimo što bolji ambijent za razvoj softverske industrije u BiH", izjavio je Ismir Jusko, ministar komunikacija i prometa BiH  na otvaranju konferencije koja je okupila više od 500 IT stručnjaka, univerzitetskih profesora, predstavnika svih nivoa vlasti i međunarodnih institucija.

Maureen Cormack, ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH, kazala je da u softverskoj industriji vidi jednu od prilika za smanjenje nezaposlenosti.

bit_alijansa_AA_4.jpg - undefined

Foto: Anadolija

"Smatram da je softverska industrija u BiH odlična prilika za napredak i pozivam vas da iskoristite ovu konferenciju kako bismo nastavili razvoj ove industrije, s ciljem nadjačavanja političkih problema, te zajedno ponudili rješenje za problem nezaposlenosti građana BiH", rekla je Cormack. 

Haris Memić, predsjednik Upravnog odbora Bit Alijanse, istakao je da javnost često ne zna koliko posla postoji u softverskoj industriji.

"Četvrta digitalna revolucija donosi nove poslove, a mi to moramo iskoristiti. Softverska industrija mogla bi biti na vrhu liste bh. izvoznika već za tri godine ukoliko u saradnji sa predstavnicima vlasti i akademske zajednice danas provedemo predstavljene planove", smatra Memić.

Bliskom saradnjom predstavnika vlasti, univerziteta i Bit Alijanse u septembru ove godine upisat će se stotine studenata na dvogodišnji IT smjer koji će biti prvi put uveden u bh. visokoškolske ustanove. Na ovaj način softverska industrija će u relativno kratkom roku osigurati odgovarajuću radnu snagu. Potrebno je dodatno raditi na ohrabrivanju i prekvalifikacijama potencijalnih developera.   

bit_alijansa_AA_8.jpg - undefined

Foto: Anadolija

BiH se može ugledati na zemlje regiona. Bugarska je iskoristila nedostatak softverskih inženjera na svjetskom nivou i privukla unosne poslove koji su doveli do godišnjeg rasta od 17 posto.

Peter Statev, predsjednik Upravnog odbora IKT klastera Bugarska, najavio je veću ulogu umjetne inteligencije (AI), Big data (BD), Cloud servisa, te potrebu transformacije u bliskoj budućnosti.

"Postoji samo jedan način da se pripremimo, a to je inteligentna specijalizacija u ekonomiji, veća ulaganja u modernizaciju obrazovnog sistema, cjeloživotno učenje i prekvalifikacija radne snage, uz jednostavne zakone i povoljne poreze", kazao je Statev.

Dodao je da BiH ima jednaku šansu kao i Bugarska da privuče višemilionske projekte.

Na konferenciji su predstavljeni dosadašnji rezultati i aktivnosti realizovane u svrhu osnaživanja softverske industrije u BiH, te se ukazalo na izazove koji stoje pred industrijom sa potencijalom otvaranja 6.000 radnih mjesta.

Također, potpisan je i Memorandum o međusobnoj saradnji između Ministarstva komunikacija i prometa BiH i Udruženja Bit Alijansa za informacione tehnologije.

Udruženje IT kompanija Bit Alijansa je spremno pomoći savjetima kao i konkretnim aktivnostima. Svjesni su da pozitivni pomaci usmjeravanja energije u brzorastuću softversku industriju, koja otvara nova radna mjesta, ne moraju uključivati finansijski aspekt.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije