Bevanda s EBRD-om: Nema suglasnosti o raspodjeli prihoda od putarina

AA
Bevanda s EBRD-om: Nema suglasnosti o raspodjeli prihoda od putarina

Aktualna situacija u vezi s akumuliranjem prihoda od putarina na posebnom podračunu Centralne banke BiH, bila je jedna od tema razgovora zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministra financija i trezora Vjekoslava Bevande sa direktorom Ureda Europske banke za obnovu i razvoj u BiH Ianom Brownom i višim savjetnikom za investicije te banke Franklinom Stevesom.

Bevanda, koji je i predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje, kazao je da nije bilo suglasnosti među entitetima u vezi načina raspodjele prihoda od putarina čime nisu stvoreni uvjeti da se novac doznači javnim entiteskim poduzećima za izgradnju autocesta.

Na sastanku se govorilo o projektima koje su u toku i budućim aktivnostima koje u BiH finansira EBRD.

Tokom sastanka bilo je riječi o pružanju podrške privatnom sektoru u BiH što bi EBRD podržala kroz Vijeće investitora, ali su ove aktivnosti u začetku iako je ranije potpisan Memorandum o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i EBRD-a.

Sugovornici su se složili da je nužno u ove projekte uključiti i niže razine vlasti zbog nadležnosti koje imaju i bolje operativnosti kako ne bi došlo do zastoja u započetim reformama koje trebaju ubrzati investicijske procese.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije