Analitičari upozoravaju: Bitcoin je balon koji će prije ili kasnije pući

Radiosarajevo.ba
Analitičari upozoravaju: Bitcoin je balon koji će prije ili kasnije pući
Arhiv / Ilustracija
Bitcoin je najpopularnija i najskuplja kriptovaluta u svijetu — u stvarnosti predstavlja "balon" koji će prije ili kasnije pući, smatra analitičar kompanije "Finam" Leonid Delitsin.

Ruski analitičar smatra da je rast vrijednosti bitcoina povezan sa tim što kriptovaluta želi zauzeti važnu nišu na tržištu, a pritom zasad nema realnih konkurenata.

Povećanje potražnje za bitcoinom ekspert je objasnio željom ljudi da kupe imovinu čija cijena nastavlja da raste.

On je podsjetio na takozvane "balone doktome" - kada je krajem 90-ih godina vladala nevjerovatna potražnja za dionicama internet kompanija. Tada su cijene dionica nekad rasle i po deset puta za dva mjeseca.

Prema riječima analitičara, "balon" bitcoina se može naduvati još dva-tri puta.

“On će pući kada ne bude novih ulaganja u valutu koja bi ga pothranjivala”, objasnio je Delitsin.

Mislim da će ove godine bitcoin porasti na 25.000 dolara, a zatim će se desiti pad cijene za 30 ili 40 procenata, ali poslije toga će se ona povećati do nivoa od 20.000 ili 22.000 dolara. Šta će se desiti dalje, ne može se predvidjeti”, rekao je Delitsin.

Osim toga, on je naveo da se u ovom trenutku radi na većem broju novih kriptovaluta i drugih finansijskih instrumenata.

“Nije jasno šta još može da utječe na tržište kroz godinu dana. Po mom mišljenju, glavni problem bitcoina i blokchaina je taj što oni trebaju dokazati svoju realnu primjenljivost”, zaključio je.

Neke zemlje su već otvorile svoja tržišta za kriptovalute — digitalne instrumente na bazi tehnologije blokchain.

U Rusiji se prema ovom pitanju odnose oprezno. Centralna banka je više puta izjavljivala da će dozvoliti pristup kriptovaluta na tržišta i upozorila na visoke rizike njihovog korištenja.

Banka Rusije u kriptovalutama vidi naznake finansijske piramide, zato se zalaže ne samo protiv transakcija u njima, već i protiv njihove konverzije u inostrane valute.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije