Američki biznismeni izgubili desetine milijardi dolara

Radiosarajevo.ba
Američki biznismeni izgubili desetine milijardi dolara
Dionice tehnoloških kompanija na američkoj berzi padaju posljednjih mjeseci, i njihovi vlasnici gube milijarde dolara.

Amazon, Apple, Facebook i Google posljednjih dana gube na vrijednosti jer investitori prodaju dionice i odlazu u "sigurniju teritoriju", piše CNN Business, prenosi BiznisInfo.

Direktor i osnivač Amazona Jeff Bezos izgubio je čak 42 milijarde dolara od kada je njegovo bogatstvo dosegnulo vrhunac u septembru, kada je bio težak čak 168 milijardi dolara, prema Bloombergovom indeksu milijardera.

Dionice Amazona od tada su pale za više od 25 posto i trenutno se njima trguje sa po 1.500 dolara po dionici. Bezosovo bogatstvo sada je 126 milijardi dolara i on je i dalje najbogatija osoba na svijetu.

Direktor Facebooka Mark Zuckerberg izgubio je oko 34 milijarde dolara od vrunca krajem jula i sada ima 52 milijarde. On je trenutno 7. najbogatija osoba na svijetu.

Facebook je ove godine pogođen nizom skandala, kao što su optužbe za propuste u zaštiti privatnih podataka korisnika.

Facebook je izgubio 40 posto vrijednosti od jula i sada dionica vrijedi oko 130 dolara.

Osnivač Microsofta Bill Gates, koji još posjeduje oko 1% kompanije, izgubio je 5 milijardi dolara od početka oktobra, i sada ima 95 milijardi i druga je najbogatija osoba na svijetu.

Investitor Warren Buffett – najveći dioničar kompanije Berkshire Hathaway – na trećem je mjestu po bogatstvu. On je izgubio 4 milijarde od februara ove godine, kada je imao 93,4 milijarde.

Berkshire Hathaway ima najveći pojedinačni udio u Appleu, čija je vrijednost pala za 23% od svog vrhunca. Apple je pogođen izvještajima da su smanjene narudžbe iPhonea.

Direktori Googlea Larry Page i Sergey Brin izgubili su zajedno 20 milijardi dolara od jula.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije