Američke trgovačke firme u problemima, nedostaje im radnika

Radiosarajevo.ba
Američke trgovačke firme u problemima, nedostaje im radnika
Foto: EPA-EFE / Trgovine u SAD-u sve više

Kompanija Gap planira zaposliti 65.000 sezonskih radnika. Target je najavio plan o 120.000 dodatnih radnika, 20 posto više nego prošle godine, a Macy's će zaposliti 80.000.

Kompanije koje se bave isporukama i logistikom također traže dodatne radnike: UPS je rekao da treba 100.000 radnika na puno i djelimično radno vrijeme, 5 posto više nego prošle godine, a FedEx će zaposliti 55.000 ljudi.

Nezaposlenost u SAD je ispod 4 posto, plate rastu najbržom stopom u posljednoj deceniji, a potrošači su veoma optimistični u vezi sa stanjem ekonomije. 

Zbog svega toga, očekuje se pravo razmetanje potrošača tokom praznične šoping sezone.

"Trenutno uživamo u veoma snažnom potrošačkom okruženju, vjerovatno najsnažnijem koje sam vidio u karijeri", rekao je nedavno izvršni direktor Targeta Brian Cornell, prenosi BiznisInfo.com.

Prihodi u maloprodaji ove godine će dostići cifru od 720 milijardi dolara, 4 posto više nego prošle godine, prema procjenama organizacije Coresight Research.

Osim toga, online prodaja će porasti za 16 posto. Rast online porodaje otvorit će mnogo radnih mjesta u distributivnim centrima, skladištima i transportu.

Naprimjer, Macy's je najavio da će uposliti 23.500 radnika, 5.500 više nego prošle godine, za pomoć u online prodaji i isporukama robe.

No, pronalazak radnika može biti težak zadatak za američke kompanije s obzirom na nisku stopu nezaposlenosti.

Cjelokupan tekst možete pročitati na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije