Ambasadorica Hohmann otvara njemački Centar za robotiku u Tuzli

Radiosarajevo.ba
Ambasadorica Hohmann otvara njemački Centar  za robotiku u Tuzli
/ Ambasadorica Christiane Hohmann
„Drago mi je da je moja prva posjeta Tuzli povezana s događajem okrenutim ka budućnosti, kao što je inauguracija trening centra za robotiku.“

Ovo je izjavila ambasadorica Njemačke u BIH Christiane Hohmann povodom otvaranja Centra za robotiku u Tuzli.

Ambasadorica Hohhmin je naglasila da trening centar omogućava mladim ljudima iz Bosne i Hercegovine da u svojoj zemlji pod stvarnim industrijskim uvjetima steknu visokokvalifikovano školovanje.

„Time se ovim mladim ljudima nudi perspektiva za ostanak u zemlji“ istakla je ambasadorica.

Pomoću njemačke javne, ali i privatne podrške u ovom gradu se uspostavlja mjesto visoke tehnologije, „iz kojeg se treba poslati signal za poboljšanje konkurentnosti Bosne i Hercegovine“, rekla je Christiane Hohmann.

Protiv nezaposlenosti mladih

Savezna vlada Njemačke finansijski podržava njemačko preduzeće Masterwerk  u okviru takozvanog „Razvojnog partnerstva za privredu“, kako bi ovakva investicija za budućnost  Bosne i Hercegovine bila moguća.

Privredni razvoj sa privatnim investicijama je uvjet za poboljšanje ekonomske i socijalne situacije. Bosna i Hercegovina je, nažalost evropski prvak u nezaposlenosti mladih: Najviše mladih ljudi napušta zemlju radi nedostatka perspektive.

Njemački know-how u Tuzli

Migracija mladih ostavlja posljedice, npr.  na socijalni sistem, ali i na postojanje kvalificirane radne snage. Njemački centar za robotiku konkretno doprinosi zaustavljanju ovog procesa: Donosi njemački  know-how u Bosnu i Hercegovinu.

„Želim Njemačkom centru za robotiku uspješan početak i nadam se da će se razviti u jezgro za nove perspektive u Bosni i Hercegovini“ zaključila je njemačka ambasadorica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije