Amazon i Apple uhvaćeni u novoj poreznoj prevari

Radiosarajevo.ba
Amazon i Apple uhvaćeni u novoj poreznoj prevari
Europska unija ponovo se obrušila na tehnološke gigantw amazon i Apple zbog izbjegavanja plaćanja poreza.

Amazonu je naređeno da plati 250 miliona eura poreza nakon što je Europska komisija rekla da je ta kompanija imala nepošten dogovor u Luxembourgu.

Komisija također planira preuzeti slučaj naplate 13 milijardi dolara poreza od Applea jer je Irska nemoćna da to uradi.


Amazon je opovrgnuo da je dužan išta platiti, napomenuvši da “nisu dobili nikakav specijalni tretman od Luxembourga”.


Proučit ćemo pravila Europske komisije i razmisliti o našim zakonskim mogućnostima, uključujući i žalbe”, izjavio je glasnogovornik Amazona.

Europska komesarka za konkurenciju Margrethe Vestager kazala je da je ugovor iz Luxembourga značio da je Amazonu dozvoljeno da plaća manje poreza nego drugi oblici biznisa, što je ilegalno prema zakonima EU-a, prenosi BBC.

Luxembourg je dao ilegalne porezne olakšice Amazonu. Kao rezultat toga, gotovo tri četvrtine Amazonovog profita nije bio oporezovan”, pojasnila je Vestager.

Napomenula je da je Amazon platio četiri puta manje poreza nego lokalne firme.

“Države članice EU ne mogu davati selektivno poreske olakšice multinacionalnim korporacijama, ako te iste olakšice nisu date drugim firmama”, dodala je Vestager.

U međuvremenu, Europska komisija planira prenijeti slučaj Applea na Europski sud pravde, jer Irska nije uspjela naplatiti 13 milijardi dolara duga od ovog tehničkog giganta.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije