Gorivo / Alternativa uglju: U BiH iz Indonezije stiže briket od kokosove ljuske

05. 08. 2019. u 14:52:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Iz Indonezije je prema Bosni i Hercegovini krenula prva isporuka briketa proizvedenih od kokosove ljuske.

"Iz luke Suravaja sa Istočne Jave juče je brodom krenula isporuka od 17,2 tone briketa koji će biti dopremljeni do luke Ploče, a onda kopnenim putem u BiH", izjavila je za Fenu ambasador Republike Indonezije u BiH Amelia Ahmad Jani.

Izvoznik je kompanija "CV Fitra Jaya", iz provincije Java Tenga.

Predviđeno je da u roku od 30 dana kontejner sa briketima stigne u luke Ploče, javlja Fena.

Ovaj izvozno-uvozni posao isporuke uglja od kokosove ljuske, vrijednosti 21.242 dolara, je rezultat poslovnog susreta privrednika BiH i Indonezije na "Business matchingu" održanom 25.aprila u Sarajevu, a koji je organizovala Ambasada Republike Indonezije u BiH.

"Ovih 17,2 tone stiže u jednom kontejneru i ako uvoznik bude zadovoljan proizvodom, naručiće još 3 - 4 kontejnera briketa", objašnjava Jani.

Briketi od kokosove ljuske koriste se za roštilje i grijanje. Ugalj od kokosove ljuske koji će biti isporučen u BiH dolazi sa ostrva Sulavesi, visokog je kvaliteta, aromatičnog mirisa, a pepeo je bijele boje.

Kokosova ljuska je obnovljivi izvor energije. Puno je ekonomičnija jer gori dva puta duže nego bilo koji brzopaleći ugalj, a ekološki je prihvatljivija - sadrži vrlo malo pepela, oko 80 odsto manje od ostalih briketa.

Za proizvodnju ovog uglja, ističu ekolozi, ne uništavaju se stabla šuma već vrlo čiste i prirodne kokosove ljuske.

NEMA KOMENTARA