Ale-Ishaq: Američki dolar odbačen u transakcijama između Irana i Iraka

J. M.
Ale-Ishaq: Američki dolar odbačen u transakcijama između Irana i Iraka
Foto: Tasnim / Yahya Ale-Ishaq
Yahya Ale-Ishaq, predsjedavajući zajedničke Privredne komore Irana i Iraka, rekao je da se američki dolar više neće koristi u bilateralnim transakcijama između dvije zemlje.

Transakcije zasnovane na dolarima između Irana i Iraka odbačene su, izjavio je Ale-Ishak u subotu, dodajući da će se razmjena obavljati u eurima, iranskim rialima i iračkim dinarima, prenosi iranska državna agencija Tasnim.

Drugi dio trgovine između iranskih izvoznika i iračkih privrednika sprovodi se po barter sistemu (sistem razmjene kojom se roba ili usluge direktno razmjenjuju za druge robe ili usluga bez upotrebe sredstva razmjene, kao što je novac).

Ale-Ishaq je rekao da su, uprkos bilateralnoj trgovini vrijednoj osam milijardi dolara, na vrlo niskom nivou novčane transakcije između dvije države preko banaka.

Nekadašnji ljuti neprijatelji - Iran i Irak - imaju dobre političke, sigurnosne i kulturne veze, iako postoje određena razmimoilaženja koja sprečavaju rast obima trgovine.

Izvoz Irana u Irak uključuje poljoprivredne proizvode, prehrambene artikle, voće, što zajedno čini više od jedne trećine eksporta. Ostali iranski izvozni artikli u Irak su konzervirana hrana, paradajz, piletina, jaja, meso, građevinski material, čelik…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije