Al-Qaradaghi: Muslimani trebaju svoju valutu kako bi se spasili dolara i kamata

Anadolija
Al-Qaradaghi: Muslimani trebaju svoju valutu kako bi se spasili dolara i kamata
Foto: Anadolija / Ali Muhiddin al-Qaradaghi
Vijeće međunarodnih univerziteta i Svjetska unija muslimanskih učenjaka organizirali su radionicu "Islam i nauka" na Tehničkom univerzitetu Gebze (GTU) u turskom gradu Kocaeliju.

U programu učestvuju brojni stručnjaci iz Turske i cijelog svijeta, a uvodno obraćanje imao je generalni sekretar Svjetske unije muslimanskih učenjaka Ali Muhiddin al-Qaradaghi.

On je kazao da su najveći udarac islamskoj kulturi zadali oni koji kažu da su vrata tumačenja i jurisprudencije zatvorena.

Naglasivši neophodnost reformi u svijetu, Al-Qaradaghi je kazao da to u kontekstu islamskog svijeta ne znači napuštanje islamskih načela i da se ne smije pogrešno interpretirati ta potreba.

"Koristimo naše ideje i umove da bismo odgovorili na potrebe današnjice. Ne zadovoljite se samo duhovnom kulturom, već vodimo uporedo i svjetovnu kulturu. Bez čitanja svjetovnih knjiga ne možemo shvatiti duhovne istine", poručio je Al-Qaradaghi.

Al-Qaradaghi je ekspert iz oblasti islamske ekonomije i četiri decenije radi kao savjetnik islamskim bankama, a danas je kazao kako odgovor na sve ekonomske krize i izazove leži u islamskoj kulturi.

On je dalje kazao da bi islamski svijet trebao razviti vlastitu valutu za sopstvenu trgovinu i razvoj i tako se spasiti kamata i ovisnosti o američkom dolaru. Dodao je da je o toj ideji razgovarao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije