300 inspirativnih časova programiranja za osnovce i srednjoškolce u BiH

Radiosarajevo.ba
300 inspirativnih časova programiranja za osnovce i srednjoškolce u BiH

SMART Resursni centar, zvanični zastupnik najveće akcije učenja u svijetu, Sat kodiranja, u sedmici informatičke pismenosti koja se ove godine obilježava od 4. do 10. decembra uz podršku svih ministarstva
obrazovanja u BiH i partnerima promovira programiranje kao zanimanje budućnosti na 300 lokacija u BiH.

Tokom te sedmice širom svijeta će milioni mladih ljudi aktivno učestvovati u Satu kodiranja, pokazati da je kodiranje zabavno i da ga svako može naučiti.

Prema podacima Agencije za statistiku u septembru 2017. godine u BiH je bilo 480 379 nezaposlenih osoba, od čega je 160 000 visokokvalifikovanih radnika i oko 40 000 osoba sa visokom školskom spremom uključujući magistre i doktore nauka. 

Nezaposlenost je često razlog zbog kojeg se mladi odlučuju započeti život van granica BiH. Upravo je akcija učenja Sat kodiranja jedan od mogućih odgovora na rješavanje problematike neadekvatnog obrazovanja koje nije usklađeno sa potrebama tržišta rada.

Tržište svakodnevno ukazuje na potrebu specijalizovanog kadra u oblasti programiranja, te će akcija dati priliku velikom broju djece da se susretnu sa programiranjem, bolje shvate tehnologiju koju svakodnevno koriste i razmisle o budućoj edukaciji u ovoj oblasti.

Ovaj program razvija osnovno informatičko obrazovanje, podstiče kreativnosti i razvija logičko razmišljanje. Organizacija Code.org je kreirala vježbe i zadatke za Sat kodiranja tako da polaznici kroz igru upoznaju tehnologiju. 

SMART Resursni centar Centra za promociju civilnog društva (CPCD), od 2014. godine organizuje akciju učenja Sat kodiranja u BiH i do sada je obuhvaćeno više od 30 000 djece i mladih. 

Ovogodišnji program edukacije će najvećim dijelom biti implementiran u školskom okruženju za osnovnoškolce, a za neke škole domaćin će biti SMART Resursni centar u svojim prostorijama 4. i 5. decembra 2017. u 11:00 i 13:30 uz podršku HUB 387 i Microsofta i prostorijama partnera.
Sarajevske srednjoškolce će ugostiti Elektro-tehnički fakultet u Sarajevu, u subotu 9.12.2017. godine u 11:00.

Planirana je jednosatna edukacija za 100 zainteresovanih srednjoškolaca o osnovama programiranja prilagođenih svim učenicima i učenicama, nakon čega će posjetiti fakultetske programerske laboratorije, razgovarati sa studentima i profesorima te demistificirati prepreke zbog kojih se najčešće odlučuju da ne upišu Elektrotehnički fakultet.

Najnovija lokacija održavanja “Sata kodiranja” je ITAcademy u čijim moderno opremljenim prostorijama u Sarajevu i Banjoj Luci od 6. do 8.12.2017. godine u 11:00 h, također očekujemo 100 srednjoškolaca koji će saznati koja su to najtraženija i najplaćenija zanimanja današnjice, kako steći međunarode certifikate; Microsoft, Oracle, Zend, Adobe, Cambridge i dr., te koji su to najpoželjniji poslodavci za IT stručnjake u BiH.

ITAcademy će najboljim polaznicima radionica pokloniti vrijedne nagrade- kurs programiranja u trajanju od 2 mjeseca kako bi nastavili svoje sate kodiranja i po završetku projekta. Pozivamo sve učenike i studente da se prijave putem Facebook događaja Sat kodiranja 2017 SMART RC & ITAcademy Sarajevo ili Banja Luka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije