Povratak legendarne oznake GSi: Opel predstavio top-verziju Insignije

J. M.
Povratak legendarne oznake GSi: Opel predstavio top-verziju Insignije
Poklonicima Opela ne treba posebno objašnjavati značenje oznake GSi. Ono što je GTI za Volkswagen, to je GSi za Opel – oznaka sportske verzije.

Oznaka GSi prvi put je korištena 1984. godine na sportskim verzijama Mante i Kadetta, potom na Corsi, Astri...

Nakon više od dvije decenije Opel je odlučio reaktivirati GSi, a prvi model nove generacije koji je dobio magičnu oznaku je Insignia.

insignia_GSI-3.jpg - undefined

Foto: Opel

Na predstojećem sajmu u Frankfurtu bit će predstavljena Opel Insignia GSi, automobil koji treba osigurati maksimalan užitak u vožnji zahvaljujući dinamičnoj šasiji i novim sportskim gumama Michelin Pilot Sport 4 S na 20-colskim aluminijskim točkovima.

Sjajno prianjanje osigurat će i pogon na sva četiri točka, Torque Vectoring kontrola obrtnog momenta, elektromehanički ovjes Flex Ride, sniženo težište...

insignia_GSI-2.jpg - undefined

Foto: Opel

U cijeli priču odlično se uklapa smanjenje težine pa je GSi verzija 160 kilograma lakša od uporedive Insignije 2.8 V6 Turbo OPC. 

Osim izbora između programa Standard, Tour i Sport, vozač je dobio i dodatni Competition mod koji se aktivira preko ESP prekidača.

insignia_GSI-4.jpg - undefined

Foto: Opel

Srce Insignije GSi je 2,0 litarski turbobenzinski 4-cilindraš koji razvija 260 KS i najviši obrtni momnent od 400 Nm. Snažni motor je spregnut s novim 8-stepenim automatskim mjenjačem koji omogućava "šaltanje" i preko poluga na upravljaču. Zanimljivo da Opel planira Insigniju GSi ponuditi i sa snažnim 2,0 litarskim turbodizelašem.

Optički ugođaj naglašavaju hromirani usisnici zraka naprijed, karakteristični spojler straga, a u unutrašnjosti integralna sportska sjedišta, sportski upravljač i aluminijske pedale. Prodaja Insignije GSi počinje u oktobru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije