Nissan GT-R: Nikad bolji Nismo i posebna serija u čast 50. rođendana

J. M.
Nissan GT-R: Nikad bolji Nismo i posebna serija u čast 50. rođendana
Foto: Nissan / Nissan GT-R Nismo

Na Međunarodnom sajmu automobila u Njujorku (19-28. april), Nissan će predstaviti poboljšani GT-R Nismo zajedno s posebnom edicijom u čast 50. godišnjice ovog modela - GT-R 50th Anniversary Edition.

U verziji GT-R Nismo kultni japanski sportista s pogonom na sva četiri točka je dodatno olakšan, aerodinamički i performansno poboljšan.

Kao najsnažniji predstavnik serije, GT-R Nismo se razlikuje od svojih srodnih modela ne samo upotrebom karbonskih vlakana u branicima, poklopcu motora, pragovima, poklopcu prtljažnika i zadnjem spojleru. 

Nissan GT-R Nismo - undefined

Nissan GT-R Nismo

Modificirani vanjski dijelovi donijeli su uštedu od 10,5 kilograma, dok su daljnje nadogradnje i nove komponente olakšale GT-R Nismo za 20 kilograma. Prednji branici su sada slični trkačkoj verziji GT3 GT-R

Lakši nego ranije su i ekskluzivni 20-inčni naplatci od aluminijuma na kojima su nove Dunlopove gume sa širim gaznim slojem i manje žljebova za boljke držanje u zavojima i povratnu informaciju upravljača.

Pogonski agregat ostao je 3,8 litarski V6 bi-turbobenzinac koji je razvijen u suradnji s ekspertima Takumija. Motor sada razvbija 600 "konja", dok modificirani dizajn turbo punjača poboljšava odziv za 20 procenata.

Modificiran je i 6-stepeni mjenjač s dvostrukim kvačilom koji omogućava bre "šaltanje", posebno pri izlasku iz krivine.

Za sigurno zaustavljanje i efikasno usporavanje brinu Brembo karbon-keramički diskovi prečnika 410 mm napred i 390 mm pozadi, dok Brembo kočione čeljusti u svijetložutoj boji mogu podnijeti  temperature i više od 1000 stepeni Celzijusa. 

Nissan GT-R 50th Anniversary Edition - undefined

Nissan GT-R 50th Anniversary Edition

Nissan GT-R 50th Anniversary Edition lansiran je u livreji koja aludira na uspješnu karijeru sportskog automobila u japanskoj GP seriji. 

Osim akcenata plave boje i bijelih trkačkih pruga, karakteristike modela su poseban dizajn upravljača i ručice mjenjača, reljefne presvlake sjedala, Alcantara elekmnti enterijera… Jubilarni model pokreće poznati 3,8 litarski bi-turbo V6 snage 570 "konja".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije