Nekad je bila porodična limuzina iz Vogošće: Najbrža VW Jetta juri 335 km/h

J. M.
Nekad je bila porodična limuzina iz Vogošće: Najbrža VW Jetta juri 335 km/h
Volkswagen kreće u lov na brzinski rekord. A model koji to treba ostvariti je neobičan: VW Jetta, porodična limuzina koja je svojevremeno (1979-1992) izrađivana i u Vogošći!

No, Jetta pripremljene za juriš na brzinski rekord klase BGC/G, osim imena i siluete, ima malo toga zajedničkog sa standardnim verzijama.

jetta_rekord_02.jpg - undefined

Foto: VW

Fantastičnu VW Jettu pokreće 4-cilindrični turbobenzinski TSI motor serije EA888 koji je za lov na rekord navijen na više od 500 KS!

Groteskno zvuči poruka iz press saopćenja VW-a da se isti motor ugrađuje i u standardne verzije sedme generacije automobila.

Osim tuniranog motora, modifikacije na Jetti uključuju posebne gume i točkove, diferencijalom ograničenog proklizavanja, dva kočiona padobrana na "repu"…

jetta_rekord_05.jpg - undefined

Foto: VW

Ovako pripremljen automobile ima zadatak postići brzinski rekord klase -335,5 km/h (208 mph) - na slanoj površini dna nekadašnjeg jezera Bonneville.

Ako pokušaj uspije, Jetta bi postala najbrži "serijski" Volkswagena. Ova titula trenutno pripada modelu Beetle LSR kojeg također pokreće EA888 motor snage 543 "konja" - 330,11 km/h. 

jetta_rekord_04.jpg - undefined

Foto: VW

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije