Lynk & Co 03 Cyan Concept: Kinez je novi rekorder Nordschleifea

J. M.
Lynk & Co 03 Cyan Concept: Kinez je novi rekorder Nordschleifea

Najdužu i najtežu stazu na svijetu - Nordschleife na Nürburgringu - proizvođači automobila koriste kao test poligon za svoje nove modele, a to je i omiljeno mjesto za sve obožavatelje brzine.

"Zeleni pakao" je izazov i za automobilske proizvođače koji se nadmeću u cilju postizanja rekorda u različitim kategorijama.

Podatak da je novi rekorder Nordschleifea u čak dvije kategorije postao kineski brand Lynk & Co predstavlja iznenađenje samo za neupućene. Jer, Lynk & Co je prestižna marka kineskog Geelyja, proizvođača koji je vlasnik švedskog premium branda Volvo.

Upravo su švedski inženjeri pripremili Lynk & Co 03 Cyan Concept, limuzinu opremljenu 2-litarskim turbobenzinskim motorom snage 528 "konja" i 6-stepenim sekvencijalnim mjenjačem.

Kineski automobil kojim je upravljao švedski vozač Thed Björk prešao je krug Nordschleifea (20.832 km) za 7 minuta, 20 sekundi i 143 hiljaditinke.

Tako je Lynk & Co 03 Cyan Concept od Jaguara XE SV Project 8 oteo rekord među 4-vratnim limuzinama, a od Renault Megana RS Trophy R primat u kategoriji vozila s prednjim pogonom.

Doduše, još se ne spominje datum ulaska modela Lynk & Co 03 Cyan u serijsku proizvodnju. Zna se samo da je trkačko odjeljenje Cyan Racing (nastupa u WTCC šampiontu) uključen u završne testove predprodukcijskih verzija automobila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije